Főkép
15 vagány nő igaz története 3 évszázadból, mondja az alcím - és ténylegesen nagyjából ez az, amit várhatunk ettől a kis életrajzi gyűjteménytől. Az elmúlt években divatba jött olyan nők rövid életrajzait kötetbe gyűjteni, akik valamilyen módon hozzájárultak a történelemhez, de a szélesebb közönség „elegánsan” megfeledkezett róluk. Az egyik első ilyen gyűjtemény Elena Favilli és Francesca Cavallo Esti mesék lázadó lányoknak című válogatása volt, de megemlíthetjük Maria Pettersson Fantasztikus nők című, méltatlanul elfeledett nőket felvonultató kötetét és a HVG Kiadó Kicsikből nagyok sorozatának több részét is. Ebbe a sorozatba illeszkedik Mörk Leonóra gyűjteménye is, aki olyan európai nők történetét gyűjtötte egy kötetbe, akik nagyrészt férjeik vagy fivéreik árnyéka nyelt el a történelem útvesztőiben.
 
Minden újabb, hasonló témájú kötet olvasása közben rájövök, hogy ez a téma egy kimeríthetetlen kincsesbánya. Annyi érdekes nő, annyi érdekes ember élt inspiráló, izgalmas vagy valamilyen szempontból megindító életet! És közülük annyit nem ismerünk, és nem is fogunk hallani róluk, mert nem hagytak maguk után írásos emléket, így aztán felértékelődik azoknak a története, akik „megismerhetők”. Az életrajzokon keresztül olvasóként időutazásban lehet részünk: megtudhatjuk, hogy különböző korok emberei, asszonyai milyen nehézségekkel küzdöttek, mi motiválta őket, és a személyes történetekből az is kiderül, hogy mennyire sokfélék voltak az emberek a múltban is - hogy mindig is voltak lázadásra hajlamosabbak, önfejűbbek és simulékonyabbak; voltak, akik magasról tettek a gazdagságra és a hatalomra, mások pedig a saját elképzeléseik szerint manipulálták a körülöttük levőket. És hogy a legtöbb ismert történelmi személyiség körül voltak olyan háttéremberek, akik lehetővé tették számukra a nagyságot, vezették a háztartást, nevelték a gyerekeket, támogatták azokat, akiket végül jobban megőrzött a kollektív emlékezet. De mindig voltak olyanok is, akik nem hajoltak meg a kor elvárásainak, akik csendesebben vagy hangosabban, de mentek a saját fejük után, hogy olyan életet élhessenek, amit megálmodtak maguknak.
 
Mörk Leonóra válogatásában mind a kétféle életútból kaphatunk egy kis ízelítőt. Megismerkedhetünk többek közt Katherine von Borával, „a reformáció menedzserével”, Martin Luther feleségével, aki nem csak a család pénzügyeinek kezelését vállalta magára, hanem gyakorlatilag Luther életben tartását is, aki az esküvő idején is betegeskedő vőlegény volt. A férfi halála után azonban egy csapásra mindent elvesztett, mivel a korabeli jogszabályoknak megfelelően nőként nem intézhetett önállóan ügyeket és nem rendelkezhetett tulajdonnal sem. De felhozhatnánk példaként Henriette Dorothea Wildot is, Wilhelm Grimm feleségét, aki a mai Grimm-mesék néven ismert történetek jelentős részének eredeti forrása volt, bár a neve egyik gyűjteményre sem került fel.
 
A kalandor lelkű olvasók biztosan élvezni fogják Margaret Ann Bulkley történetét, aki kamaszkorától kezdve gyakorlatilag egész életében férfinak adta ki magát, hogy orvosként dolgozhasson, és kilétére csak halála után derült fény. Az én személyes kedvencem Maria Sibylla Merian életének összefoglalója volt, aki természettudósként, felfedezőként, festőként és üzletasszonyként is sikeres pályát futott be a 16-17. század fordulóján. Ő egyike a csendes lázadóknak, aki kutatásaival megalapozta a modern rovartan tudományát, és lányával közösen megtett utazása során az egyik első európai kutató volt, aki elkezdte feltérképezni Suriname állat- és növényvilágát. Munkájából rögtön kapunk egy kis ízelítőt is, hiszen a könyv borítója az ő festményének felhasználásával készült.
 
A szerző remek érzékkel válogatott a 16. és 19. század közti tudósok, művészek, uralkodók, családanyák és munkások életrajzai közül, és könnyen olvasható, humoros, ugyanakkor érdekfeszítő stílusban, nagyjából 15 oldalnyi terjedelemben foglalja össze a történeteket. A kötet akár egy szuszra is végigolvasható, de én javaslom a kisebb adagokban történő fogyasztást - reggeli kávé vagy tea mellé tökéletes olvasmány egy-egy inspiráló nő története!