Főkép

Láttam már pár fura párosítást a világzenében, és ez a trió mindenképpen ide tartozik. Cajun és Zydeco keveredik francia elemekkel és tekerőlanttal. Mivel szeretem ezt a két stílust, amelyek nálam szorosan kapcsolódnak a Mississippi deltájához, egy pillanatig sem volt kétséges, hogy muszáj lesz meghallgatnom az albumot, és arra is fogadtam volna egy kisebb összeggel, hogy írni is fogok róla.

 

Így is lett, köszönhetően annak az egyfajta roadmovie hangulatnak, akarom mondani útközben felvett dalcsokornak, amit simán tekinthetünk olyan válogatásnak, amelyek között klasszikus örökzöld és saját szerzemény egyaránt megtalálható. Egyszer sem éreztem megbicsaklást, szóval a régi és az új dalok összhangban vannak egymással. A felvételek a Louisiana városaiban lebonyolított turné során kerültek rögzítésre, de nem koncertfelvételeket hallunk, hanem a fellépések közötti időben, különféle helyeken felvett számokat. Ennek köszönhetően halljuk például a „I Got Loaded” végén, ahogyan a közönség beszélget és iszik.

 

Egy pillanatig sem kétséges, hogy a közreműködők sokat hozzátesznek a végső hangzáshoz, bár tény, Tia Gouttebel orgánuma tökéletesen illik ehhez a blues muzsikával nyakon öntött zenéhez (Jure in the Morning). Elsőre furcsa volt a tekerőlant hangja ebben a közegben, de meglepő módon ez is beleillik az összhangzásba, egyetlen pillanatig sem lóg ki.

 

Elismerem, az olyan klasszikusokkal, mint a cajun „Jambalaya” Hank Williamstől és Bobby Michot hegedűjével megtámogatva, vagy a zydeco „I Got Loaded” Ruben Moreno énekével és harmonikájával – szóval ezekkel nem lehet hibázni. Tetszik az Alkonyattól pirkadatig című film zenéjére emlékeztető lassan lükető, kísérteties „Plain Gold Ring”, amiben Tia Gouttebel énekel nagyot. Mindegyik számnak saját karaktere van, és az örökzöldeket is sikerült a trió képére átdolgozni – éppen ezért nem értem be egyetlen alkalommal, muszáj volt időről-időre meghallgatnom.

 

Érdekes, változatos és lüktető lett a trió harmadik albuma, olyan zene, amit szívesen megnéznék élőben.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Jambalaya, Plain Gold Ring, I Got Loaded

2024-ben megjelent album (Buda Musique)

Weboldal: https://muddygurdy.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Tia Gouttebel – ének, gitárok, háttérvokál

Gilles Chabenat – tekerőlant

Fabrice Bony – ütőhangszerek, háttérvokál

 

Közreműködők:

Bobby Michot – hegedű

Ruben Moreno – harmonika

The Broussard sisters – vokál

Jeffery Broussard – ütőhangszerek

Big Chief Juan Pardo

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Jambalaya
  2. I Got Loaded
  3. Jure in the Morning
  4. Morning Comes
  5. Plain Gold Ring
  6. Un Pas Vers Toi
  7. Louisiana Blues
  8. Almost Lost My Mind
  9. Laisser Mon Cœur
  10. Plain Gold Ring (Alt)