Főkép

Brian Blade a baptista egyház berkeiben nevelkedett, ami egészen közvetlenül nyilvánul meg 2009-es, Mama Rosa c. albumán, amelynek élő előadását 2011-ben a MÜPA közönsége is megcsodálhatta. Csütörtök este azonban a Fellowship Band-jével érkezett Budapestre, ami egészen 1988-ra, a zongorista Jon Cowherd-el akkoriban kezdődő barátságára tekint vissza, amely bensőséges kapcsolat számos további fellowt ölelt fel már a projekt 1998-as debütáló albumáig és azt követően. A MÜPÁban meggyőződhettünk arról, hogy minden társát egészen átjárja a zene spiritualitása, ami rögtön az előadás kezdetekor nyilvánvalóvá válik: egy himnikus témával („God Be With You”) a színpadot mintegy templommá formálják, a szó etimológiájával összhangban (’temnoGr.= ’kivágni') a közönséges térből kiszakított szentélykörzetté. Blade ezt követően pedig egy dobos mesterkurzust celebrál.

 

Mindenki mindig intenzíven és elszántan figyel a többiekre és a pillanat szerkezetére, amit éppen építünk” – nyilatkozza a művész egy mostani interjúban. „Szabadon fejezhetem ki magam és sosem érzem úgy, hogy bármit meg kellene magyaráznom mialatt játszom. Az abszolút szabadság éppen abból fakad, hogy értenek a többiek.

 

De ennek a teljes kötetlenségnek valójában egy alaposan megkomponált zenei szövet az alapja, amelyet hihetetlen eleganciával „viselnek” a társak, hogy Blade lehessen a bíbor a toga praetextán vagyis a szabadnak született római ifjak tógájának szegélyén – remélem Blade és az olvasó is megbocsátja nekem ezt a pogány hasonlatot. Ugyanis egy rendkívül részletgazdagon szerkesztett hangzóanyag árad felénk, amelynek csúcsa az este során talán éppen a hangulati mélypontja, Myron Walden basszusklarinéton előadott duója Cowherd-el zongorán, ami aztán egészen méltóságteljes ritmusokkal szegélyezett vonalon bontakozik ki és folytatódik halknál is halkabb dobkísérettel egy másik kompozíciós logika keretein belül.

 

Két ráadást is kapunk: a „Friends Call Her Dot”, Blade mamájának szerzett darab diszkrét dallamvezetése után több korszak ritmikus variációiba mártott spirituáléval szentelik meg az előadás végén állva tapsoló MÜPA közönségét, ami értette és érezte a szellemet. Hallelujah!

 

Előadók:

Brian Blade – dobok

Jon Cowherd – zongora

Melvin Butler – tenor- és szopránszaxofon

Myron Walden – alt- és basszusklarinét

Roland Guerin – nagybőgő