Főkép

Lassan hat éve lesz annak, hogy élőben láttam a MüPa legnagyobb koncerttermében az énekesnőt. Akkor egy jó érzékkel összeállított best of programmal ajándékozott meg bennünket, megmutatva erősségeit, sokféleségét. Az egy pillanatig sem képezi vita tárgyát, hogy gyönyörű hangja van, bársonyos és érzelemdús. Az idén megjelent album kapcsán előzetesen két dologra voltam kíváncsi vele kapcsolatban: elsőként hogy ezúttal szülőhazájának dalai lesznek többségben, vagy merészebben kikacsint más tájakra. Másodszor pedig azt vártam, hogy vajon kiengedi a hangját, és akkor kiderül, mekkora erő van a torkában, vagy megmaradunk a kisebb klubokban bőven elegendő hangerőnél. Oké, ehhez persze megfelelő hangulatú számok kellenek – de a lényeg, hogy kíváncsian indítottam el az új lemez lejátszását.

 

A sokszínűségre rögtön az első számnál megkaptam a választ, hiszen ebben a brazil szamba és a zöld-foki funaná keveredik egymással. A hangulat, ami ezzel együtt érkezett, azt leginkább a naplementével érkező nyugalomhoz tudom hasonlítani, amikor egy hasznosan eltöltött nap után kényelmesen elhelyezkedünk barátaink vagy a család körében. Meghitten beszélgetünk, örülünk egymásnak, figyelünk a többiek történeteire – olyan nyugodt állapotba kerülünk, amikor összhangban vagyunk önmagunkkal és a környezetünkkel. Nekem legalábbis ez jutott eszembe a Gente című album hallgatása közben.

 

Van itt csendesen álmodozó, nosztalgikus (Amor) és táncolható (Ta Cundum Cundum) dal egyaránt, miként nem hiányzik Nancy Vieira jelenlegi lakhelyére utaló fado sem (Fado Crioulo) – ez utóbbiban António Zambujoval énekel, duettjük a lemez egyik csúcspontja. A nyitottság, az együttműködésre való hajlandóság jellemző a zenére, köszönhetően a nagyszámú közreműködőnek, legyen az vendégénekes, vagy dalszerző. A másik kedvenc dalom a lüktető, életteli „Nôve Kretxêu”, amit jól ellenpontoz Vieira nyugodt éneke.

 

A felületes hallgatás nem teszi lehetővé az album értékeinek felfedezését, mert ugyan tele van fülbemászó, léleksimogató dallammal (Princesa), de legalább egy alkalommal figyelmesen közeledjünk hozzá, és akkor kiderül, hogy mennyire eltérő karakterű dalokról van szó.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Ta Cundum Cundum, Princesa, Nôve Kretxêu

2024-ben megjelent album (Galileo)

Weboldal: https://nancyvieiramusic.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Nancy Vieira – ének

Iúri Oliveira ­– ütőhangszerek

Jorge Cervantes – basszusgitár

Luciano Maia – harmonika

Olmo Marin – gitár

Vaiss – gitár

 

Közreműködők:

Remna Schwarz

Acácia Maior

Fogo Fogo

António Zambujo

Amélia Muge

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Sol Di Nha Vida
  2. Singa
  3. Nôve Kretxêu
  4. Amor
  5. Ta Cundum Cundum
  6. Sabu
  7. Fidju Grandi
  8. Princesa
  9. Praia Maria
  10. Fado Crioulo
  11. Dia Funçon
  12. Meditá
  13. Rosa Sábi
  14. Dona Morna