Főkép

Sajnálatosan ritkán kerül a lejátszómba minőségi, magyar érintettségű világzene, illetve valamiért nagyon nyögvenyelősen megy a kommunikáció a hazai együttesekkel. Éppen ezért megörültem, amikor az egyik WMCE slágerlistán felfedeztem az Alma Pannonia lemezét, ami belehallgatás után csak fokozódott, és akkor vált teljessé a boldogságom, amikor rövid levelezés után megkaptam a Transylvanian Dances című albumot.

 

Ez egy gyönyörű lemez, benne autentikus magyar, román népzenével, amit megfejelnek balkán ritmusokkal, némi jazz muzsikával. Nálam a koronát Fábri Géza éneke tette fel a produkcióra, fantasztikus hangja van, mentes minden mesterkéltségtől, mintha a nagyapámat hallanám. A sokszínűséget már alapban garantálja a soknemzetiségű (szlovák, magyar, bolgár) kvartett, az összhangot pedig a tagok előélete, korábbi együttműködése biztosítja.

 

Mindenesetre meglepő választás, hogy nem egy nép zenéjét dolgozzák fel, hanem a tágabb értelemben vett Erdélyből származó dalokat adnak elő. Legyen az magyar, román vagy zsidó, minden esetben úgy éreztem, nem egyszerű feldolgozást hallok, hanem mintha az eredeti népzenészek fejlesztenék tovább a saját dalaikat, és egészítenék ki „külső” hatásokkal. A jazz jelenléte a „Szól a kakas már” című klasszikusban a legfeltűnőbb. A továbbgondolásra, improvizációra pedig az albumzáró „Én felkelék” szám második, instrumentális része a legjobb példa.

 

Remélem ez nem egyszeri projekt lesz, hanem időnként élőben is előadják majd ezeket a dalokat, mert szívesen megnézném őket a színpadon.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Szól a kakas már, Hol én elé menek, még a fán es sirnak, Én felkelék

2023-ban megjelent album (Bebe Rebe)

Weboldal: https://erikrothenstein.bandcamp.com/album/alma-pannonia-transylvanian-dances

 

 

A zenekar tagjai:

Szokolay Dongó Balázs – erdélyi pásztorfurulyák

Fábri Géza – ének, koboz

Kiril Stoyanov – ütőhangszerek tapan, darbuka

Erik Rothenstein – bariton szaxofon, klarinét, basszusklarinét

 

Közreműködők:

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. On My Way Home / Mikor Megyek Hazafelé
  2. Transylvanian Jewish Dance 1 / Erdélyi Zsidó Táncok 1
  3. Transylvanian Jewish Dance 2 / Erdélyi Zsidó Táncok 2
  4. The Cock Crows / Szól a Kakas Már
  5. Dance from Butschum
  6. On My Way Home Even the Wood Is Crying / Hol Én Elé Menek, Még a Fán Es Sirnak
  7. Moldavian Jewish Dance / Moldovai Zsidó Tánc
  8. Pesach
  9. When I Wake Up / Én felkelék