Főkép

Ha kevésbé türelmes lennék, akkor azt mondanám, hogy végre szeretnék egy olyan albumot látni a Glitterbeat újdonságok között, amely kevésbé kísérletező, és szimpla világzeneként is értelmezhető, értékelhető lenne. Mert jelenleg úgy érzem, főként olyan kiadványokat gondoznak, amelyek elsősorban kísérletező hangzásukkal hívják fel magukra a figyelmet.

 

A Gordan trió második lemezéről elsőként a portugál Omiri jutott az eszembe, mert ott is a hagyományos népdalok keverednek modern elektronikával, létrehozva valami újat, eredetit. A saját magukról elnevezett második albumon ezt annyiban módosul, hogy nem külsőst kértek fel énekelni, hanem az egyik tag, Svetlana Spajic állt a mikrofon mögé. Esetében simán kijelenthető, hogy autentikus módon adja elő a népdalokat, mivel évekig végzett terepi gyűjtőmunkát, és közben megtanulta a különféle énekstílusokat, így ha nem vesszük figyelembe a zenét, akkor is változatos albumról beszélhetünk.

 

Ennek a verziónak azonban nincs sok értelme, mert itt bizony a három zenész kerek egészet alkotott, a zene az énekkel együtt működik. Első lépésként felejtsük el, amit eddig gondoltunk a világzenéről, legalábbis abban az értelemben, hogy a Gordan album nem tekinthető valamely stílusban rögzített alkotásként, sőt, időnként szerintem hagyományos dalokként sem. Itt már megint azzal szembesül az egyszeri hallgató, hogy a muzsikusok saját pillanatnyi hangulatuk alapján viszonyulnak az aktuális kompozícióhoz.

 

A Gordan különleges zenét produkál, mert az ének miatt minimum száz évet utazunk vissza az időben, a hangszeres kíséret meg hol free jazzt (Selo moje), hol minimalista hipnotikus ritmusokat pakol Spajic hangja alá (Barabinska), hol meg egészen más járhatott zenélés közben a fejükben. Egy biztos, aki különleges élményre vágyik, az garantáltan élvezni fogja a trió lemezét. Ráhangolódásként ajánlom a cikk végi videót.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Barabinska, Šara, Šara

2024-ben megjelent album (Glitterbeat)

Weboldal: https://www.facebook.com/gordanband/

 

 

A zenekar tagjai:

Svetlana Spajic – ének

Andi Stecher – dobok és ütőhangszerek

Guido Möbius — basszusgitár, elektronika

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Barabinska 06:54
  2. Selo moje 05:17
  3. Šara 04:36
  4. The Bell Is Buzzing 05:49
  5. How A Mountain Fairy Divided The Two Jakšić Brothers 05:48
  6. Krajiška kontra 05:14
  7. Ne spominji oči plave 01:29
  8. O Nikola 05:14