Főkép

Ez már a második lemeze a 2018-ban Barcelonában alakult multikulturális együttesnek, ami alatt azt értem, hogy a tagok nem ragadnak le egyetlen stílus mellett, hacsak a latin muzsikát nem tartjuk annak. Nők lévén szövegeik főként női témákkal foglalkoznak, legyen az anyaság vagy egy rossz kapcsolat.

 

Első hallásra a pozitivizmus fogott meg a zenéjükben, ami nem egyenlő az áradó energiával, a vidámsággal, hanem inkább egyfajta optimizmusszerű szemlélettel, ami segít túljutni a nehézpillanatokon. Persze nem kizárólag erről szól a Te lo digo cantando című album, mert az élet örömteli pillanatai is szóba kerülnek – lásd és halld az első klipet (Desde Que Llegaste) – mint amilyen például az anyaság.

 

Zeneileg nagyon változatos ami művelnek, tényleg az a legegyszerűbb, ha latin, jobbára kubai muzsikának fogom fel. Van itt vidéki changüí („No Todo Es Lo Que Parece”, a második klip), a „Cocteleo” modern városi koktél (van benne rap és még sokféle hozzávaló), aztán rumba (Ninguno Puede Conmigo), meg salsa (Un Rato Nah Mas) – a többit bevallom nem sikerült felismernem. Egyedül a lábam volt képben, mert az bizony több számnál is úgy érezte, muszáj követnie a ritmust a maga sutaságával.

 

Amikor elolvastam a tagok névsorát és hangszereiket, rácsodálkoztam a fuvolára, mert nem tudtam elképzelni, ez mégis miként működik együtt például a kongával. Mint kiderült remekül (Duele) kiegészítik egymást, létrehozva azt a lüktetést, ami nálam az ilyen latin zene elengedhetetlen védjegyének számít. Vendégek csupán két számban segítik a hölgyeket, azonban a zongorával és két énekesnővel előadott „Me Lo dijo El Silencio” bolerója pont annyira lassítja le a tempót, hogy a spanyolul értők megmártózzanak egy nosztalgikus történetben. Kedvencem az előbb említett „Duele”-n kívül a „Un Rato Nah Mas” – a hangszerelése miatt.

 

Kíváncsi lennék mire képesek élőben, de egyelőre nem láttam magyar helyszínt az idei koncertek között. Talán majd jövőre.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Duele, Me Lo dijo El Silencio, Un Rato Nah Mas

2024-ben megjelent album (Guspira Records)

Weboldal: https://www.facebook.com/Laskaramba/

 

 

A zenekar tagjai:

Ahyvin Bruno – ének, güiro

Ahylin Bruno – konga, vokál

Liviet Ojeda – basszusgitár, vokál

Natasha Arizu – billentyűs, vokál

Rita Baulida – timbales

María Gil – fuvola

 

Közreműködők:

Rita Payés

Toni Saigi Chupi

Elena Salguero

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. No Todo Es Lo Que Parece 03:53
  2. Ego 03:28
  3. Duele 04:25
  4. Me Lo dijo El Silencio feat. Rita Payés y Toni Saigi Chupi 04:51
  5. Estoy Aquí 03:51
  6. Ninguno Puede Conmigo (Live) 01:54
  7. Desde Que Llegaste 04:41
  8. Un Rato Nah Mas 03:05
  9. Cocteleo feat. Elena Salguero 03:06