Főkép

Dicséretesnek tartom, amikor valakik fontosnak tartják népzenéjük megóvását, de még jobb, amikor nem pusztán hagyománytiszteltről van szó, hanem egy kicsit továbbgondolják, megújítják azt.

 

Valami ilyesmiről van szó az észt kvartett esetében, akik egyszerre két kort idéznek meg ezen az albumon. Pár szám végletekig letisztul népi korál, egyházi ének, amelyekben minden, a hangszerelés, a dallam, az ének annyira tiszta, hogy azt már nem tisztavizű hegyipatakhoz hasonlítom, hanem mondjuk a görög tengerpart fenékig tartó átlátszóságához. Ezen kívül jellemző rájuk az áhítat, a hit és a vallás ereje, amit tényleg árad minden számból. Az újítást – szerintem legalábbis – az okozza, hogy orgonát és kézi dobot helyeznek az ének mögé – és ettől különlegessé válik (Aukuningas, oh Jeesus).

 

A lemez másik rétege még mélyebbre nyúlik vissza, nagyjából kétezer évvel, a Runo dalokig, ami az értelmezésemben finnugor rovásírásos dalokat jelent. Érdemes meghallgatni például a „Miks see ilmake udune” kezdését, ahogyan az orgona és a hegedű felvezeti a dallamot, ez annyira archaikus, amennyire csak lehet. Főként azért, mert a hegedűt és a talharpa általában a táncolható nótáknál használták az észtek. Itt meg egy meditatív dallamot játszanak, amiben a meghatározó a kétszólamú ének.

 

Nekem viszonylag sok időbe telt, amíg sikerült ráhangolódnom erre a zenére (úgy három-négy végighallgatás), és a helyén kezelnem az értékeit. Nem állítom, hogy ez lesz az év lemeze nálam, de elismerem, hogy a maga nemében különleges album a ma olen maa peal v66ras (Vendégként a földön vándorolok).

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Aukuningas, oh Jeesus, Miks see ilmake udune, Kelle kuused kumavad

2024-ben megjelent album (Nordic Notes)

Weboldal: https://www.facebook.com/6hunesseq

 

 

A zenekar tagjai:

Marion Selgall – ének, tambura

Greta Liisa Grünberg – ének, talharpa, keretdob

Maria Mänd – ének, talharpa, hegedű

Kaisa Kuslapuu – orgona

           

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Ma olen maa peal v66ras 06:06
  2. Sind, Issand Jumal, kiidame 04:21
  3. Nuta, inimene 06:33
  4. kyl2kene v2ikok6n6 04:03
  5. Maarja otsib poega 03:35
  6. Nyyd ole, Jeesus, kiidetud + dance real 04:57
  7. Aukuningas, oh Jeesus 03:47
  8. Miks see ilmake udune 06:53
  9. Kelle kuused kumavad 04:53