Főkép

 Ki adja kinek az Év Gyerekkönyve Díjat?

 

  • Az Év Gyerekkönyve Díjak kiosztására az IBBY (International Board on Books for Young People – Gyerekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) nemzeti szekciói jogosultak.
  • Az IBBY tagjaként Magyarországon a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum adhatja ki a díjat az általa kijelölt kategóriákban.
  • A nagy tekintélynek örvendő, független szakmai díjakat a HUBBY által felkért szakmai zsűri döntése alapján ítéli oda az egyesület.

 

Miért fontos az Év Gyerekkönyve Díj?

 

  • A díj célja, hogy felhívja a figyelmet az előző naptári évben megjelent kiemelkedő színvonalú magyar gyerekkönyvekre és magyar nyelvű műfordításokra.
  • Az olvasók, könyvtárosok, pedagógusok számára fontos tájékozódási pontot jelentenek a díjazott és rövidlistára került kö
  • A szakma számára is fontos visszajelzés a zsűri véleménye, hiszen ez az egyetlen független, szigorúan szakmai díj, amely ráadásul a nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolja a magyar gyermek- és ifjúsági irodalmat. Két díjazott a HUBBY ajánlása alapján felkerülhet az IBBY Honour Listjére – vagyis a kétévente összeállított „világ legjobbjai” listá A HUBBY jogosult arra is, hogy kétévente egy írót és illusztrátort jelöljön az egyik legfontosabb, az IBBY által kiadott nemzetközi elismerésre, a H. C. Andersen Díjra.
  • Mivel a Bookline támogatásának köszönhetően a díjnyertesek pénzjutalomban is részesülnek, a díj a szakmai elismerés mellett anyagi megbecsüléssel is jár.

 

Miért fontos díjazni a gyerekirodalmat?

  • Jella Lepman, az IBBY alapítója vallotta, hogy a könyvek az emberek közti megértés hídjait építik. A gyerekeknek egyrészt olyan könyvekre van szükségük, amelyek tükröt tartanak elébük, másrészt olyanokra, amelyek ablakot nyitnak a külvilá Tükrök azok a könyvek, amelyekben a gyerekek magukat látják: a saját életüket, a tapasztalataikat, a városukat, az utcájukat. Ha a könyvet olvasó gyerek magára ismer a tükörben, akkor eloszlanak oly gyakori önmarcangoló kétségei: lám, érdemes róla is könyvet írni. Másfelől a gyerekeknek ablakot kitáró könyvekre is szükségük van. Olyanokra, amelyek a nagyvilágra nyílnak, amelyek megmutatják, hogyan élnek mások másutt, akikről kiderül, hogy éppen úgy éreznek, éppúgy viselkednek, mint ők maguk. 
  • Kiemelkedő fontosságú, hogy a mai gyerekek ilyen, ablakként vagy tükörként működő könyvekhez jussanak, amelyek a megértés hídját építik és kiemelkedő olvasmányélményt nyújtanak. A díj éppen ezekre a művekre hívja fel a figyelmet.

 

Hogyan zajlott az idei esemény?

 

  • A díjakat a HUBBY május 2-án adta át azOrszágos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ impozáns rendezvénytermében. A díjátadóra meghívást kapott minden nevezett mű alkotója, a könyvek kiadói, a HUBBY támogatói és szakmai partnerei, valamint a sajtó képviselői.
  • Mivel a díjazottak nem kaptak előzetes értesítést a díjakról, az eseményt kiemelt érdeklődés és várakozás kísé A díjátadó gálát Berg Judit HUBBY elnök köszöntő beszéde nyitotta meg. A rendezvény házigazdája és műsorvezetője Fábián László, a HUBBY elnökségének tagja volt. Először beszámolt a zsűrizés folyamatáról és bemutatta a zsűritagokat. Ezután következett a shortlistek kihirdetése és az oklevelek átadása.
  • A rövidlisták ismertetése után Grecsó Krisztián író, a szakmai zsűri tiszteletbeli elnöke mondott rövid beszédet, amelyben kiemelte, hogy a „gyerekirodalom sokkal toleránsabb, mint a felnőtteké, ennek egyik oka pedig a gyermekek nyitottságában rejlik.”
  • Grecsó Krisztián beszédét követte kategóriánként a díjak és a HUBBY különdíjainak kihirdeté

 

Megszólalások a HUBBY részéről:

 

Berg Judit író, a HUBBY elnöke:

Öröm volt látni azt a közel 90 jó könyvet, amelyet a díjra neveztek. Virágzik a szakmánk, hiszen gazdag és sokszínű a magyar gyerekirodalom. Tegyünk meg mindent azért, hogy a jövőben is ilyen remek könyvek szülessenek!

 

Büszkék vagyunk arra, hogy az Év Gyerekkönyve Díj egy független, tisztán szakmai elismerés, ahol a minőségi szempontokon kívül semmi sem befolyásolja a zsűri ítéletét.

 

Nagyon köszönöm az elnökség tagjainak a kitartó és áldozatos munkát. Külön köszönöm Epresi Adrienn társelnöknek, közgazdász kiadóvezetőnek, aki az egyesület lelke és motorja, hogy hozzáértő munkájával irányt ad a HUBBY működésének és összefogást épít közös céljaink elérésére. Rövid idő alatt egy jól működő, pénzügyileg is stabilizálódó szervezetet hozott létre, amely közös iparkodásunk eredményeként – egyebek között az Év Gyerekkönyve Díj révén – beépülhet a köztudatba, és így jól látható, hatékony munkát végezhet a minőségi gyerekirodalom megismertetése, népszerűsítése terén.


A céljaink megvalósítása érdekében páratlan együttműködést sikerült

összekovácsolnunk, hogy az Év Gyerekkönyve Díj a kiváló gyermek- és ifjúsági irodalmi alkotások értékjelzője lehessen.

 

Az Év Gyerekkönyve Díj fő támogatója a Bookline. A nyertes könyvek a Libri, a Líra és a Pagony könyvesboltjaiban kirakatba kerülnek, online és bolti kiemelést kapnak, a Book24 pedig online promócióval támogat bennünket. A Central Médiacsoport médiatámogatást nyújt, a Petőfi Kulturális Ügynökség jóvoltából a tavalyi shortlistes és díjnyertes könyveket kiemelték a Bolognai Nemzetközi Gyerekkönyvvásár magyar standján, illetve a díjnyertes könyvek a magyar katalógusba is bekerültek. Az idei díjnyertes könyvek a jövő évi magyar standon és katalógusban szerepelnek majd Bolognában. A Mesemúzeum külön kiállításon mutatja be a díjnyertes könyveket.

 

Az együttműködés útján vezető jelszavunk így fogalmaz: A HUBBY pártatlan, mert gyerekpárti!

 

Fábián László, HUBBY elnökségi tag, a Trefort Gimnázium magyar-média szakos tanára, a szakmai zsűri tagja:

A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, hogy a sok remek könyv közül kiválassza a legkiemelkedőbbeket. Többnyire heves viták, hosszas egyeztetés után sikerült döntést hoznunk, mert bizonyos kategóriákban a megengedettnél több könyv is a shortlistre kívánkozott volna, így kifejezetten nehéz volt kiválasztanunk azt a néhányat, amelyekben végül mind egyetértettünk.

 

A díjazás menete:

  • A szakmai zsűri az előző év legjobbnak ítélt alkotóit díjazta 7 kategóriában.
  • A zsűri véleményezte a kiadók vagy a szerzők, alkotó közreműködők által benevezett könyveket, és kategóriánként 3-6 címből álló shortlistet állított ö A kategóriák nyerteseit a második körben erről a rövidlistáról választották ki.
  • Mivel fontos, hogy az olvasók, vagyis a gyerekek véleménye is érvényesüljön, pályázat alapján felkért diákzsűrik négy kategóriában, a szakmai zsűri rövidlistájáról választva odaítélik saját díjaikat. (A diákzsűrik díjait az Ünnepi Könyvhéten adjuk át.)

 

Év Gyerekkönyve Díj 2024 nyertesei:

 

Elsőkönyves kategória:

(A díj célja, hogy felhívja a figyelmet a tehetséges pályakezdőkre.)

Simonfalvi Ancsa: Ali király karácsonyi vacsorája (Pagony, illusztrálta: Agócs Írisz, szerkesztő: Csobod Luca)

 

Illusztráció kategória:

Vidák ZsoltStreets of Budapest – böngésző (Lampion Könyvek, szerkesztő: Balázs Eszter Anna)

 

Ismeretterjesztő kategória:

Kovács Tamás György: A villamos – A remíztől a hurokvágányig (Pagony, illusztrálta: Szinvai Dániel, szerkesztő: Csobod Luca, Győri Hanna)

 

fordítás kategória:

  1. Hahn Zsuzsanna – Petra Soukopová: Hová tűnt Hópihe? (Csirimojó Kiadó, szerkesztő: Pet’ovska Flóra)

 

Szerzői kategória, 6 év alatti korosztály:

Szabó Borbála: Kalandok a Ló csoportban (Pagony, illusztrálta: Baranyai (b) András, szerkesztő: Rét Viktória)

 

Szerzői kategória, 6-12 éves korosztály:

Ruff Orsolya: Orczy Mimi kalandjai – A londoni gyéntrablás (Manó Könyvek, szerkesztő: Csapody Kinga)

 

Szerzői kategória, 12 év feletti korosztály:

Pifkó Célia: A Holdfény őrei. A füveskönyv (Cerkabella Kiadó, illusztrálta: Horváth Ildi, szerkesztő: Lovász Andrea)

 

HUBBY különdíjak:

Innovációs különdíj:

Raskó Gabi: Hoztok nekünk túrórudit? (Zazie Books Kft., illusztrálta: Grela Alexandra, szerkesztő: Szekeres Nikoletta)

 

Szerzői különdíj:

Schmal Róza: a Nagy folyók haragja trilógiáért (Kolibri Kiadó és Lampion Könyvek, szerkesztő: Balázs Eszter Anna)

 

fordítói különdíj:

Rét Viktória: összes eddigi műfordításáért

 

A szakmai zsűri tagjai 2024-ben:

  • Grecsó Krisztián író, tiszteletbeli elnök
  • Bencsik Orsolya irodalmár, író, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének adjunktusa, a gyerekirodalom és kisebbségi (vajdasági) irodalom szakértője
  • Dienes Éva, a FSZEKSárkányos Gyerekkönyvtár vezetője
  • Fábián László, az ELTE Trefort Gimnázium tanára, HUBBY elnökségi tag
  • Kárpáti Tibor grafikus, illusztrátor
  • Nádori Lídia műfordító, író, a Magyar Műfordítók Egyesületének korábbi elnöke