Főkép

A lágyan guruló, repetitív zongora hangfűzéreket egy dinamikusan lüktető, erőteljes basszusszólam húzza alá, a ritmusokat kimérten ütő dobbal – így indít Britta Virves észt zongorista első szóló korongjának nyitó darabja, az „Enigma”. Az egytől egyig saját kompozíciókat megszólaltató album igazi orvosság, mint a boróka kivonatból készíthető gyógynövény: eleganciájával, a zenében rejlő méltósággal, a hatalmas vásznakon festett terekkel (Downton) gyógyít. A zenészek összjátéka magával ragadó, báj és szépség járja át a muzsikát még az elvileg sietős pillanatokban is (Rush Hour).

 

De ahogyan a borókából alkohol, a gin is készül, úgy, mint a szesz, időnként szédítő erővel hat ránk a muzsika. A viszonylag egyszerűen, néhány akkord körforgására strukturált „Interlude” Kurt Rosenwinkel vendégjátékával az egyik legenergiadúsabb muzsika, amivel mostanában találkoztunk. Kurt gyakorlatilag alig hallhatóan végig énekli a gitárszólamokat, ami annyira muzikális, hogy nehéz elválasztani témát improvizációtól. Inkább mind a négyen eggyé olvadva válnak magává a zenévé. Felemelő pillanat, amit képtelenség az unalomig ismételni, mert minden hallgatáskor lehengerlő. Az ilyen pillanatok teszik szebbé a világunkat, alig várjuk, hogy egyszer élőben is meghallgassuk a triót, esetleg Kurt vendégjátékával. És trióban is működik:

 


 

Az „Ingenuity” dallamindítása mintegy reflektál a közjátékra, hogy aztán a saját keretin belül visszavezessen minket a zongoratrió univerzumának kecses fordulataiba. A „Blues” talán az egyik legerősebb kompozíció a korongon és a címe ellenére nem egy blues körre épül: hullámzik, pattog és sugárzik belőle az élet.

 

„Amikor Britta játékát hallom, egy olyan lélek tárul fel, ami a zongora érintésén és hangján keresztül kommunikál. Triója tökéletes szinkronban van érzékenységével, és együtt egy rendkívül dinamikus és kielégítő hallgatási élményt teremtenek." - Kurt Rosenwinkel

 

Ezt a szinkront csodása tükrözi az albumot záró „Starry Night” is, amelyet egy rövid szóló zongoradarab vezet fel (A Thousand Eyes). Már várjuk a következő korongot – ezt itt tudják magasabb hangminőségben beszerezni –, szóló vagy trió, és persze egy közép-európai turnénak is nagyon örülnénk.

 

Előadók:

Britta Virves - piano

Jon Henriksson - bass

Jonas Bäckman - drums

Kurt Rosenwinkel - guitar (track 5)

 

Elhangzó szerzemények:

1. Enigma

2. Downton

3. Rush Hour

4. Saaremaa

5. Interlude

6. Ingenuity

7. Paris

8. Blues

9. A Thousand Eyes

10. Starry Night