Főkép

Amikor tavaly októberben a WOMEXen sikerült pár szót váltanom Alekszej Belkinnel, elárulta mikor jelenik meg végre a soron következő albumuk – és így is lett. Idén márciusban kijött a hatodik sorlemezük, ami nagyjából az előző zenei irányát folytatja. Vagyis főként az orosz népzenét használják alapul, a tizenegy nóta közül tíznél hagyományos népdalt választottak kiindulási pontként.

 

Elég messzire jutottak a Жили-были/ Once upon a time sokszínű világzenéjétől, ami bizonyos értelemben érhető, mert szemlátomást ez tetszik legjobban az embereknek, elég megnézni az Otava Yo (Отава Ё) együttes három legnézettebb videóját, (a „Sumetckaya” már a hihetetlen 59 millió megtekintésnél jár). Ez nem újkeletű, hiszen már az előző, Do You Love albumon is voltak ilyen dalok, csak most még jobban kiteljesedik az ezirányú vonzalmuk. Gyakorlatilag húsz év tapasztalata kristályosodott ki a stúdióban, és persze az a tapasztalat, amivel saját képükre formálják az eredetiket. Ez alatt nemcsak a hangszerelésre gondolok – bár a „Tongue Twisters” elektromos gitárja jó példa erre –, hanem arra, ahogyan változtatnak a zenén.

 

Miközben a rajongók öt évig várakoztak, az együttes nem unatkozott, hiszen írtak egy filmzenét az utóbbi évek egyik legsikeresebb orosz mozijához (A csuka parancsára), meg kiadtak egy koncertlemezt (Рождество с Василисой) – szóval nem tétlenkedtek, de tényleg ideje volt új lemezzel előrukkolniuk.

 

Nagyon hosszú ideig vártam erre a pillanatra, de többszöri meghallgatás után úgy gondolom megérte, mert kellően változatos és izgalmas lett az album. Már rögtön az első szám megadja az alaphangulatot (Good Evening), erőteljes zene, férfikórus, nem csoda, hogy klipet is készítettek hozzá (lásd a cikk végén). Természetesen a lassúbb, lírai kompozíciók sem hiányoznak, ilyen például az instrumentális „A Gusli Tune”, ahol a hangsúly nem Alekszej Belkin hangszerén van, hanem a közös muzsikáláson. Itt gondoltam első ízben úgy, hogy az új tagok csatlakozása előnyére vált az együttesnek.

 

Vokális szempontból nem tudtam eldönteni, hogy a férfikórussal előadott „Ah, the Woods”, vagy a Vasilisa Folklore Ensemble közreműködésével rögzített „Don’t You Fly, Nightingale” a jobb – mivel mindkettő jól sikerült darab. Az egyik erőtől duzzadó, a másik meg jellegzetes oroszságával fogott meg (lásd a videót a cikk végén). Bár tény, hogy a „Tongue Twisters” átütő erejével, táncra csábításával egyetlen másik szám sem ér fel, ez igazi partykellék.

 

Kis túlzással világzene helyett mondhatjuk modern népzenének amit csinálnak, hiszen az „It’s the Last Day” című számban tudatosan keverik a hagyományos és a modern hangszereket, mint például az elektromos gitár és a duda. Ez mondjuk általában jellemző rájuk, bár van, amikor az akusztikus instrumentumok kerülnek előtérbe (Timonia).

 

Ugyan messze van még november, úgy sejtem az idei RWMC (Russian World Music Chart) egyik dobogós helyére jó eséllyel pályázik az Otava Yo.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Good Evening, Tongue Twisters, Don’t You Fly, Nightingale

2024-ben megjelent album (ARC Music)

Weboldal: https://otava-yo.spb.ru/en/

 

 

A zenekar tagjai:

Alekszej Belkin – gusli, fife, reed fife, orosz duda, galíciai gaita (duda), ének

Alekszej Skosjrev – elektromos gitár, akusztikus gitár, ének

Denis Nikiforov – dob, ének

Dmitrij Shikhardin – hegedű, ének

Julia Usova – hegedű, Glockenspiel, pánsíp, ének

Lina Kolesnik – hegedű, ének

Petr Sergeev – basszusdob, fahasáb

Vasilij Telegin – basszusgitár, microKORG, ének

 

Közreműködők:

Alekszej Chukanov – kürt (1)

Ekaterina Molodykh – ének (9)

Natalia Protopopova – ének (9)

Maria Volkova – ének (9)

Pavel Drap – harang (9)

Veronica Galchenko – ének (9)

Vasilisa Folklore Ensemble – ének (10): Evfrosinija Shishova, Daria Kalinina,

Maria Kuznetsova, Maria Letaeva, Maria Nemykina, Maria Letaeva, Maria Volkova,

Natalia Protopopova, Valeria Lysenko, Veronica Galchenko

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Good Evening (Добрый вечер)
  2. He’s Coming, My Sweetheart (Идя-идя да мой миленький домой)
  3. Zalivochka (Заливочка)
  4. A Gusli Tune (Гусельная)
  5. Ah, the Woods (Ой, боры, боры)
  6. Tongue Twisters (Скороговорки)
  7. It’s the Last Day (Последний нонешний денёчек)
  8. Timonia (Тимоня)
  9. There Goes Our Gusli (Пошли наши гусли)
  10. Don’t You Fly, Nightingale (Не летай-ка, соловей)
  11. Farewell