Főkép

Az 52. Fővárosi Képregénybörze egyik újdonsága volt Baranya Tamás író-rajzoló első képregénye, melyet a Belzebubs képregényeket is kiadó Comicsmania hozott ki. Jár is nekik a piros pont, hogy megjelentettek egy ennyire különleges, rétegzett képregényt.

 

A piros kartonborítóba csomagolt, minőségi papírra nyomott fekete-fehér képregény egy elképzelt (vagy épp metaforikusan értelmezhető) világban játszódik, melyben egy vírusnak köszönhetően az emberiség igen nagy része kipusztult illetve zombivá lett. Ám akad, aki képes megőrizni normálisnak ható életét, még ha ennek ára is van. Ennyiből könnyű zombiapokaliptikus horrorra tippelni, ám Baranya Tamás művében ez csupán a háttér, a környezet, melyben a borítón is látható férfi, bizonyos Gyula próbál élni és túlélni. S ezt nem is annyira a zombik nehezítik meg, sokkal inkább az, ami a saját fejében zajlik.

 

Meglehet, a vírus utóhatása nála az időnkénti fejfájás, mely miatt erős gyógyszert kénytelen szedni, ám eljön a pillanat, amikor már maga sem tudja, mi valóságos, s mit hallucinál. Ezt az olvasónak sem könnyű eldöntenie, de pont ez a csavar teszi annyira érdekessé a képregényt. Már túl azon, hogy az egyszerűbb rajzstílus dacára mennyire kifejezőek a képek, az arckifejezések, mennyi árnyalata, apró részlete jön át a házasságnak is (vagy mondhatnám általában véve a párkapcsolatokat). Minden túlgondolás, túlcifrázás nélkül is rengeteget mond ez a füzet arról is, hogy a normális, az élhető élet végül is adott személyen, illetve párkapcsolat esetében a két résztvevőn múlik, az ő saját döntéseiken. Lehet, hogy a képregény egyes részletei meglepik az olvasót, furcsának, akár kényelmetlennek talál benne ezt-azt, ám aki élt már kapcsolatban, pláne ha átélt szakítást, érteni fog belőle nagyon sok mindent.

 

Hasonlóan éleslátó, bár kevésbé részletes az, ahogy a szerző Gyula munkahelyi létét bemutatja, nem szólva a szomszédokkal való viszonyáról. Minden bizarr, elborult vagy a mi valós világunk elé görbe tükröt tartó eleme mellett is, csupán 32 oldalon szinte szépirodalmi mélységekbe hatolva mesél az emberi létről ez a füzet. Nem tudom, hány példányt nyomtak belőle, de ha egyszer elfogy, durva összegekért lehet majd csak beszerezni a gyűjtőktől.