Főkép

Ez már a harmadik lemeze a nyugat-szaharai menekülttáborokban felnőtt énekesnőnek, amit van szerencsém meghallgatni. Elsőre nem tűnt fel, milyen rövid a Mawja (magyarul Hullám) című korong, pedig ez nála teljesen megszokott, általában fél óra meg egy kicsi a játékidő, viszont a viszonylagos rövidsége ellenére teljes hozzáférést kapunk Aziza Brahim zenei világába.

 

Ami még mindig különféle gyökerekből táplálkozik. A legfontosabb ezek közül a sivatagi blues (Haiyu ya zuwar), amihez tökéletesen illik az orgánuma. Úgy vagyok vele, hogy vannak énekhangok, amelyek elsőre magukkal ragadnak, mert megvan bennük az a plusz, amivel kiemelkednek a tömegből. Tudják, hogyan szólítsanak meg, mivel bűvöljék el a fülemet, hogyan kell maradandót, emlékezeteset alkotni. Aziza Brahim pont ilyen, így emlékezem az élő fellépésére (szerencsére megfordult már pár alkalommal hazánkban).

 

A Mawja egyaránt tartalmaz szomorú és vidám pillanatokat. Szomorúságra az ad okot, hogy szülőföldjének nagyobbik részét még mindig Marokkó tartja megszállva (1979 óta), ezért népe egy része algériai menekülttáborokban él. Illetve szeretett nagymamája meghalt 2021-ben, és ez nem csak számára jelent veszteséget, mivel a hölgyet költőként és aktivistaként ismerték.

 

A meglepetések közé tartozik a „Metal, madera” szám, amit részben a The Clash dalai ihlettek, és egyszerre van jelen benne a blues meg a punk. A legszebb, hogy ez egyáltalán nem lóg ki az összképből, simán elfér a többi szerzemény között. A címadó számban (Mawja) meg latin zenét érzek a háttérben, ami valószínűleg a kubai tanulmányai idején ragadt az énekesnőre. Lassú hullámzás, csípőmozgás jut eszembe hallgatás közben, de csak pont annyi, ami még illik hozzá. Azon meg egy pillanatig sem kell meglepődni, hogy sivatagi rock sem hiányzik a repertoárból (Thajliba).

 

Mostanában nem hallottam ennyire léleksimogató, hangokkal átölelő, szomorkás és dacos zenét. Aziza Brahim hangja még mindig gyönyörű, lassan újra itt az ideje, hogy élőben is elvarázsoljon.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Thajliba, Metal, madera, Haiyu ya zuwar

2024-ben megjelent album (Glitterbeat)

Weboldal: https://azizabrahim.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Aziza Brahim – ének, tabal, spanyol gitár, esgarit 

Badra Abdallahe – esgarit, háttérvokál

Guillem Aguilar – basszusgitár

Ignasi Cussó – elektromos és akusztikus gitár

Aleix Tobias – dobok, ütőhangszerek

Andreau Moreno – dobok, caxixis

 

Közreműködők:

Raúl Rodríguez – gitár

Xavi Lozano

Kalilou Sangare – elektromos gitár

Christos Barbas

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Bein trab u lihjar 02:46
  2. Thajliba 03:24
  3. Duaa 03:09
  4. Marhabna 2.1 03:36
  5. Bubisher 03:33
  6. Ljaima likbira 03:25
  7. Mawja 03:11
  8. Metal, madera 03:58
  9. Haiyu ya zuwar 03:03
  10. Fuadi 04:47