Főkép

Nincs könnyű helyzetben, aki magyar létére teljes mélységében szeretné értékelni ezt a lemezt. Ehhez ugyanis alsó hangon muszáj lenne legalább pár albumot meghallgatni a dél-olasz Gli Ucci együttestől, akik meghatározóak voltak a hetvenes évektől a kilencvenes évekig. Játszottak esküvőkön, ünnepeken, fesztiválokon, és fontos szerepük volt a pizzica pizzica népszerűsítésében. Páran úgy emlegetik őket, mint a helyi „Buena vista social club”, és bizonyos értelemben ez egyáltalán nem túlzás, még ha sosem lettek olyan népszerűek, mint a kubai társulat.

 

Tavaly volt a Mascarimiri 25. születésnapja, és úgy gondolták ebből az alkalomból nem új dalokat írnak, hanem egy feldolgozás gyűjteménnyel fejezik ki tiszteletüket a Gli Ucci előtt. Ezt előzetesen nem gondoltam egyszerű feladatnak, hiszen ha belegondolok, milyen zenék voltak nálunk a hetvenes években, akkor nyilvánvaló, nem egyszerű ezeket a számokat ma eljátszani. Kivéve persze, ha retrót játszunk, és akkor egy pillanatig sem kell foglalkozni a leporolással.

 

A Cantano Gli Ucci albumon se nem retró hangulatidézés, se nem modernizálás nem történik, a Mascarimiri négy tagja csupán saját felfogásában adja elő ezeket a régi dalokat. Ugyan Claudio „Cavallo” Giagnotti hangja eltér attól, mint amit például Antonio Bandello és Antonio Aloisi művelt az „Aria de li trainieri” nótában, és itt ugye a hangszerelés is eltér némileg az eredetitől. De végig olyan érzésem volt, hogy az eltelt évtizedek dacára ezek még mindig kortársak dalok (Pizzica Pizzica - Gli Ucci de Cutrofiano), amik egyszerre klasszikusok és naprakészek.

 

Ugyan a bevezetően azt írtam, hogy nem árt ismerni az eredeti Gli Ucci albumokat, azonban ezek nélkül is évezhető, különféle dél-olasz zenéket tartalmaz ez a korong, ezért időutazás helyett inkább egyfajta körutazásnak, idegenvezetésnek tartom a Mascarimiri negyedszázados fennállást ünneplő kiadványát.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Pizzica Pizzica - Gli Ucci de Cutrofiano, Aria de li trainieri

2023-ban megjelent album (ARRA Produzioni)

Weboldal: www.mascarimiri.com

 

 

A zenekar tagjai:

Claudio „Cavallo” Giagnotti – ének, tamburreddhu

Gabriele Martino – énke, mandolin

Alessandro Schito „Scarpina“ – ének

Matteo Tornesello – elektromos gitár

 

Közreműködők:

Francesco Mancini – klasszikus gitár

Riccardo Luchena – basszusgitár

Nino Martella – dob

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Gli Ucci
  2. Lu carderaru
  3. Femmane
  4. Mara l’acqua
  5. La figlia dell’oste
  6. Pizzica Pizzica - Gli Ucci de Cutrofiano
  7. Uccia canaglia
  8. La Barca di Roma
  9. La tabbaccara
  10. Aria de li trainieri
  11. Santu Lazzaru
  12. Tuppe e tuppe
  13. Santa Cesarea