Főkép

Huh és mégegyszer huh. Az orosz kvartett előző lemeze sem volt semmi, de a mostani nagyon különleges lett, a szó legjobb értelmében. Progresszív és pszichedelikus rock, amit kiegészítenek orosz énekdallamokkal. A dalszövegeket továbbra is orosz nyelven kapjuk (a címeket viszont angolul), ami jelzi, mennyire fontosak számukra a gyökerek, a kulturális háttér.

 

A zene, ha lehet még komplexebb (Hold me), mintha attól félnének, nem lesz legközelebb, és ezért itt és most valósítják meg MINDEN elképzelésüket. Az eredmény egy rendkívül sűrű, helyenként barokkosan burjánzó album, amit képtelenség elsőre teljes mélységében felfogni. Valaki azt írta, hogy a lemezt hallgatni olyan, mint amikor az ember bekerül a forgószélbe. Semmi mást nem tud tenni, csak hagyja magát a szél által sodorni – van benne igazság, mert a Lucidvox zenéje magával ragad, megpörget, de annyira, hogy a végén már nem tudod, mi merre van, csak repülsz a hangokkal együtt. Ami furcsa mód egyáltalán nem hat ijesztően, inkább biztonságos, egyszerre idegen és ismerős érzést eredményez.

 

A nagyobb hatás kedvéért felkértek pár vendéget az együttműködésre, de ettől nem lett lazább a muzsika, a rock felszabadító energiája megmaradt. Az énekhez (akárcsak az előző korongon) sem ragaszkodnak feltétlenül, mivel időnként a kántálás, a monoton ismétlés jobban illik az elképzelt kompozícióhoz (On The Way). Helyenként meg Alina Evseeva mintha egyházi, liturgikus stílust használna, és így olvasná a szent szövegeket.

 

Nekem alapban komor hangvételűnek tűnik a That’s What Remained album, amit a fúvósok sem módosítanak, gondolok itt például a „Wandering” bevezetésére, de említhetem a „Naidiya” szintis felvezetését. A komplexitásra jó példa a „Don’t Look Away”, őrült, kaotikus zenéje, ami szinte elnyomja az emberi hangot, miközben a szöveg kitartásra buzdít (ha jól értettem).

 

Súlyos, összetett muzsika a Lucidvox 2023-as lemeze, pont olyan, amit jó lenne egyszer élőben megnézni, és ami talán nem is olyan lehetetlen, hiszen a háború miatt külföldre költözött tagok időnként koncerteznek Európában.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Hold Me, On The Way, Don’t Look Away

2023-ban megjelent album (Glitterbeat)

Weboldal: https://www.facebook.com/lucidvox/

 

 

A zenekar tagjai:

Galla Gintovt - gitár

Nadya Samodurova – dobok

Alina Evseeva – ének

Anna Moskvitina – basszusgitár

 

Közreműködők:

Ella Bayisbaeva

Timur Mizinov

Dmitry Chesnov

Daria Avramova

Gyerekkórus: Medvedeva Ariadna, Pushmina Sofia, Sakieva Aisha, Ledovskikh Anastasia, Keshubayeva Dameli, Slovyak Elizabeth

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. There Ahead 04:22
  2. Naidiya 06:55
  3. Don’t Look Away 04:23
  4. Wandering 03:12
  5. Hold Me 03:36
  6. All Frozen 04:36
  7. That’s What Remained 03:17
  8. On The Way 02:52