Főkép

Ezen a hétre egy másik finn előadó lemezére is sor kerül, bár első hallásra Emmi Kuittinen egészen más hangulati körben mozog, mint Jaakko Latinen. A cím (Surun synty – A bánat születése) már jelzi, hogy örömködés helyett egészen másban lesz részünk, és valóban, pár szám simán elmegy siratóéneknek.

 

Persze nem minden dal szomorúsággal telített, hiszen például az albumindító „Hyvä ol” a gyerekkorról szól, amikor még minden szép és egyszerű, csak később válik nehézzé az élet. Akárcsak a Surun synty korong szerzeményeinek többsége, ez is egy népdal feldolgozás, aminek az eredetijét 1877-ben gyűjtötték Karéliában. Igen, ez inkább népzene, nem pedig világzene, de érzésem szerint valahol a határon mozog, szóval simán elfér a rovatban.

 

A bánat különféle formában fogalmazódik meg, van itt honvágy, a család utáni vágyakozás (Kuin muistuu mieleheni), szerelmi bánat (Kurja kyynelikko), és siratódal (Kaiho). Emmi Kuittinen gyakran duettet énekel Antti Raskkal, és ez még jobban kihangsúlyozza az érzelmeket. Némileg kilóg a többi közül a „Rentun ruusu”, ami eredetileg nem népdal volt, hanem Irwin Goodman sláger, sokkal gyorsabb tempóval. Ezt lelassították és áthangszerelték – ebben a formában egy szomorú nóta lett belőle, egy alkoholistáról, aki sosem tartja be ígéreteit.

 

A Surun synty album sajátos hangulatú, jobbára szomorú dalokkal, amit csak időnként oldanak vidámabb pillanatok. Emmi Kuittinen hangja tökéletes ezekhez az érzésekhez, három társa pont annyira visszafogottan kíséri, amennyi szükséges a még nagyobb hatáshoz, gondolok itt mondjuk a címadó számra. Egy félhomályos klubhelyiségben tudom elképzelni ezt a produkciót, ahol a közönség még jobban átéli ezeket az érzéseket.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Hyvä ol, Kaiho, Rentun ruusu

2023-ben megjelent album (Nordic Notes)

Weboldal: https://emmikuittinen.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Emmi Kuittinen – ének, kantele

Antti Rask – ukulele, ének

Mimmi Laaksonen – åspipa, ének

Kirsi Vinkki – hegedű, bodhrán, ének

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Hyvä ol 02:45
  2. Kuin muistuu mieleheni 04:05
  3. Kurja kyynelikko 03:34
  4. Suru marssii 05:29
  5. Niin aikaisin 03:26
  6. Rentun ruusu 04:32
  7. Marja Leena 04:17
  8. Surun synty 04:33
  9. Kaiho 08:19