Főkép

Jaakko Laitinen nyughatatlan ember, olyan, aki képtelen békésen otthon üldögélni, neki mindig csinálnia kell valamit. Ezúttal félretette a korábban sikerre vitt formációját (Väärä Raha) és a balkán helyett inkább észak felé vette az irányt.

 

Mi több, időgépet is igénybe vett, és így kötött ki valahol a múlt század hetvenes éveiben, hogy a korabeli népszerű tánczenék (jenkka, humppa) tanulmányozása után visszatérjen hozzánk. Az akkori slágerek közül tizenegyet hozott magával, ezek kerültek fel a 2023. októberében megjelent albumra.

 

Külföldiként nehéz elképzelni, mennyire voltak ezek a dalok meghatározóak az akkor élt finneknek, mindenesetre igazi retró élmény jelentenek, elsősorban a hangulatuk miatt. Nekem gyakran az esztrád (Koltan häät), meg minden akkoriban létező stílus jutott eszembe, mint amilyen például a polkaszerű „Sompiolaista verta”. Jaakko Laitinen hangja tökéletesen illik ehhez a zenéhez, lelki szemeimmel látom, hogy teátrális mozdulatokkal kísérve énekel, és sármos bonvivánként élvezi az életet, és másokat is erre buzdít.

 

Szokás szerint remek muzsikusokat gyűjtött maga köré, akik szinte lubickolnak az olyan dalokban, mint az albumindító, fergeteges „Tornionlaakson humppa”.  Főként Matti Pitkänen hegedűje, illetve Marko Roininen harmonikája emlékezetes. Persze a hangszerelést modernizálták, elég csak a „Tuntsasta Tulppioon” kezdésére utalnom. Érdemes meghallgatni egy korábbi verziót (például Oiva Kaltiokumpu előadásában), rögtön nyilvánvalóvá válik, mennyire feldúsították a hangzást, ebben például a steelgitár jelent komoly pluszt.

 

Persze nem csak talpalávaló nótákat kapunk, vannak itt lassabb, balladaszerűek tételek is (Lapin jenkka), de azért a mozgást elősegítő darabok vannak többségben. A stílusok keveredésére jó példa a countryt idéző „Lapin sheriffi” (lapfföldi sheriff) – mondjuk ezen egy pillanatig sem lepődtem meg, hiszen Jaakko Laitinen egy sokoldalú énekes, akit nem érdemes beskatulyázni, mert úgyis rácáfol minden ilyen irányú próbálkozásra.

 

Mit is mondhatnék zárásként? Talán azt, hogy sok év szünet után, ideje lenne egy budapesti koncertnek, és egy időutazásnak, amúgy Laitinen módra.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Tuntsasta Tulppioon, Tornionlaakson humppa, Lapin sheriffi

2023-ban megjelent album (Playground Music)

Weboldal: https://www.facebook.com/LaitisenJaakko/

 

 

A zenekar tagjai:

Jaakko Laitinen – ének

Marko Roininen – háttérvokál, egyéb hangszerek

Antti Kujanpää – zongora, billentyűs hangszerek, háttérvokál

Valtteri Bruun – gitár, háttérvokál, mandolin

Matti Pitkänen – hegedű, gitár, mandolin, steelgitár

Sampo Riskilä – basszusgitár

Niklas Ahlsved – dobok

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Tornionlaakson humppa
  2. Poromiehen suudelma
  3. Tuntsasta Tulppioon
  4. Lapin jenkka
  5. Sompiolaista verta
  6. Koltan häät
  7. Lapin sheriffi
  8. Muistojen Inari
  9. Poikkinaitu
  10. Inarijärvi
  11. Poromies