Főkép

Nincs kétségem, Vasco Ribeiro Casais teljesen elveszett a portugál vidék népzenéjében. Ha jól számolom ez már a sokadik nekifutása, hogy a hagyományos dalokat átformálja saját képére, és valami újat, eredetit hozzon létre.

 

Első ízben a 2017-es Baile Electronico album miatt figyeltem fel a muzsikusra, aki akkor még régi felvételekkel dolgozott, de már akkor lenyűgözött. A „País de Colmena” című dal azóta is az egyik kedvencem, mert egyszerűen bámulatos, ahogy a régit keveri a saját zenéjével. Ez persze csak az előétel volt, mert azóta továbbfejlesztette a módszerét.

 

Már nem archívumokban keresgéli a megfelelő felvételeket, hanem személyesen vonul ki az éppen aktuális településbe, hogy helyi, autentikus forrásnak tekinthető előadókkal készítse el azokat a felvételeket, amelyeket aztán kiegészít elektronikával, és az általa kezelt hangszerek közül a legmegfelelőbbel. Ez így leírva talán nem hangzik túl izgalmasnak, pedig valóban az, köszönhetően az eredetiségnek, és ennek a fura, régi-modern kettősségre épülő produkciónak.

 

Szeretem, hogy majd minden nóta táncolható, és mesteri, ahogyan a „Chula da Bemposta” című tételben összeáll a ritmusszekció. De említhetem a kislemezes „Adeus Adeus” slágert, ami gyakorlatilag esszenciája az OMIRI zenéjének. Hagyományos ének, autentikus hangszerek (Manuel Neves dobol, António Rodrigo pedig repedt náddal kísér, lásd videó), valamint Vasco Ribeiro Casais nikkelhárfája és gitárja adja a hátteret Maria de Jesus Alves énekéhez. Ehhez jön kellő mennyiségű elektronika, effekt, ismétlés – és már kész is egy újabb OMIRI klasszikus.

 

Van dal, amit a hangszerelés miatt szeretek (Sem Valor), másokat meg a harmonika előtérbe helyezése okán (Faduncho da Benedita), vagy egyszerűen a sokféle énekstílus miatt (Papoila).

 

A szövegeket és a háttérinfókat egy kétnyelvű, az előző korongoknál megszokott, 82 oldalas könyvecske tartalmazza, részletesen ismertetve a közreműködő zenészeket. Egyetértek azokkal, akik szerint a bőven adagolt leírásoknak köszönhetően a Ribatejo e Estremadura vol. II: Abrantes e Alcobaça album több mint zene, ez sokkal inkább modernizált értékmentés, az érintett falvak, települések szellemi örökségének kortárs bemutatása. Oly módon, ami a fiatalokat is képes megszólítani. Remélem, egyszer hozzánk is eljut Vasco Ribeiro Casais, hogy élőben is halljam kedvenc dalaimat.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Sem Valor, Adeus Adeus, Chula da Bemposta

2023-ben megjelent album (Repasseado)

Weboldal: https://www.omiri.eu/

 

 

A zenekar tagjai:

Vasco Ribeiro Casais (OMIRI) – buzuki, braguesas, cavaquinhos, elektronika,

 

Közreműködők:

Felsorolhatatlanul sokan

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Abrantes
  2. Toada Beirã
  3. Adeus Adeus
  4. Fadinho Zé d'Adega
  5. Noiva Brejeira
  6. Chula da Bemposta
  7. Fandango do Pego
  8. Marcha de Abrantes
  9. Oração das Trovoadas
  10. Saias do Pego
  11. Rapariga Solteira
  12. Repasseado de S. Facundo

 

  1. Alcobaça
  2. Sem Valor
  3. Faduncho da Benedita
  4. Desgarrada
  5. Cravo Roxo
  6. Falei Contigo
  7. Papoila
  8. Sr. Zé da Gaita