Főkép

A 2023-as WOMEX egyik legviccesebb, legszórakoztatóbb programja kétségkívül az észt Puuluup duó fellépése volt. Kezdve a megjelenésükkel (lásd fotó) és befejezve a színpadi produkcióval, és nem feledve a zenét.

 

Ami alapban minimalista lenne, mivel választott hangszerük (hiiu kannel) – amit nem írok le, inkább tessék megnézni a cikk végi videót –, látszólag korlátozott lehetőségeket nyújt. Viszont némi elektronikával (loop) és a népzenéhez társított különféle idegen stílusokkal, valamint változatos énekkel kiegészítve (erre jó példa a „Roosad suusad”, magyarul rózsaszín síléc című rövidke) meglepően változatos zenét hoznak létre. A számok többsége három és négy perc közötti hosszúsággal bír, ami dinamikussá, pörgőssé teszi a lemezt, és csak azért nem rokonítom a punkkal, mert van pár lassabb dal a lemezen. Az általában 4/4-es tempójú kompozíciók a színpadi látvány és az észt nyelv ismerete nélkül szerintem félárú mozinak tekinthetőek, így sem rosszak, csak élőben sokkal ütősebb ez a produkció.

 

A rádióba kívánkozó, minimalista hangszerelésű, mégis slágergyanús „Üksindus” fülbemászó dallammal teszi emlékezetessé magát, és ugyan a „Magány”ról szól, de ennek ellenére vidámságot áraszt. A mosolygós pillanatok közé tartozik a „Lambad ei joo” (A juhok nem isznak), amiben valamilyen afrikai lüktetést, és egy közismert nóta lenyomatát vélem felfedezni. Kedvencem a „Käpapuu” a reggae ritmusért (lásd harmadik videó) – és itt az ideje, hogy megdicsérjem a Ramo Teder és Marko Veisson alkotta duót a humorukért. Elég megnézni bármelyik videoklipjüket, és rögtön nyilvánvalóvá válik, hajlamosak a viccelődésre, és önmagukat sem veszik túl komolyan.

 

A Viimane Suusataja (Utolsó síelő) album vicces és zeneileg jól kitalált (valamint megvalósított). Időnként bajban voltam, mert nem tudtam minden felhasznált hatást egyértelműen beazonosítani (például „Kasekesed”), ezért gyakran kellett újraindítanom a lejátszást. Abban bízom, hogy egyszer velük is találkozom majd egy budapesti fellépés alkalmából, amikor újabb rajongókat hódítanak meg zenéjükkel.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Roosad suusad, Lambad ei joo, Käpapuu

2021-ben megjelent album (Õunaviks)

Weboldal: https://www.puuluup.ee/

 

 

A zenekar tagjai:

Ramo Teder - hiiu kannel, ének, looper, effektek

Marko Veisson - hiiu kannel, ének, effektek

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Paala järve vaala baar 03:00
  2. Viimane suusataja 03:40
  3. Liigutage vastu 03:13
  4. Roosad suusad 01:30
  5. Üksindus 03:37
  6. Kaablid autos veel 01:15
  7. Ülesse 03:45
  8. Kohtumispaik on muudetud 03:15
  9. Kasekesed 03:07
  10. TV on the street 03:00
  11. Kultuurisaade 00:43
  12. Käpapuu 03:35
  13. Lambad ei joo 03:17
  14. Tsuiis demiis 03:22