Főkép

2020-ban jelent meg Kurt Rosenwinkel (gitár) harmadik trió korongja, az angels around. A 2009-es Reflections (Eric Revis bőgőssel és Eric Harland dobossal) és a majd' harminc évvel ezelőtti debut album, az 1996-os East Coast Love Affair (Avishai Cohen bőgőssel és Jorge Rossy dobossal) triói után, szellemiségében hasonló programmal, túlnyomórészt standard kompozíciókkal, mégis egy egészen más hangzással jelentkezett Rosenwinkel ebben az új felállásban.

 

Most is egy bombaerős ritmusszekcióval játszik, Dario Deidda-val bőgőn és Greg Hutchinson-nal dobokon, de ezeken a felvételeken Rosenwinkel gitárjának tónusait a szokásosnál erősebben határozzák meg az általa jellemzően használt effektek, ami egy zártabb gitárhangot és ezért néha picit olyan hatást eredményez, mintha kintről hallgatnánk a klubban zajló koncertet vagy az akusztikus ritmusszekció fantasztikus dinamizmusába szállna alá a gitár.

 

Pedig Rosenwinkel, mint mindig, félelmetesen játszik és csodásan formálja a maga képére a kiválasztott dalokat, amelyek egy egészen széles időspektrumot ölelnek át, Charles Mingus 1959-es „Self-Portrait in Three Colours” szerzeményétől a kortárs Deidda címadó, „Angles Around” kompozíciójáig, hogy elsőként két bőgős zeneszerzőt emeljük ki. Utóbbi egy kemény bőgő groove-ra építkező darab, amit Hutchinson a rá jellemző lehengerlő dinamikával húz alá, Kurt pedig egy ördögit teker – metál koncerten is simán elmenne, ami történik –, hogy a végén, három akkordban azért megérkezzenek az angyalok. 

 

Thelonious Monk „Ugly Beauty” szerzeményének háromnegyedes lüktetését Hutchinson finom ritmustagolása egészen megbolondítja, hogy a bőgős Paul Chambers „Ease It” bop lüktetésű Bb Blues-ának ritmizáltságáról – ami egyébként szintén '59-re datálódik, Go! c. albumáról – már szót se ejtsünk, Deidda lehengerlő bőgő szólója mellett.

 

Az album egészét alapvetően a szerzemények hangszerelései, szellemes átiratai és Rosenwinkel improvizációinak melodikussága teszik emlékezetessé: az egyik témát vagy szólót követően már halljuk a következőt és akár együtt is énekeljük vagy dúdoljuk a dallamokat, időnként pedig alig tudunk megszabadulni tőlük („Simple #2”). Az artwork ismét csodás, érdemes CD-n is megvásárolni.

 

Előadók:

Kurt Rosenwinkel – gitár

Dario Deidda – bőgő

Greg Hutchinson – dobok

 

Elhangzó szerzemények:

1. Ugly Beauty (Thelonious Monk)

2. Ease It (Paul Chambers)

3. Self Portrait in Three Colors (Charles Mingus)

4. Simple #2 (Kurt Rosenwinkel)

5. Punjab (Joe Henderson)

6. Time Remembered (Bill Evans)

7. Angels Around (Dario Deidda)