Főkép

Azt eddig is tudtam, hogy a finneknél sokkal népszerűbb a harmonika, mint nálunk, és ennek következtében a magyar kínálatnál sokkal több a világzenében (is) ténykedő harmonikás. Gondolok itt például Anne-Mari Kivimäkira, Toni Perttulára, és főként Kimmo Pohjonen, aki a lemez hallgatása közben eszembe jutott. Az ő játéka, zenéje volt ennyire magával ragadó és sokszínű, mint Johanna Juhola 2023-ban megjelent ötödik korongja.

 

Abban is hasonlítanak egymásra, hogy mindketten az instrumentális kompozíciókra helyezik a hangsúlyt, de ezzel nagyjából végére is értem az összehasonlításnak, mert egyébként teljen eltérő muzsikát komponálnak. Juhola a folk-pop-elektronika vonalon mozog, szóval a világzene címkét nyugodt szívvel ráakaszthatjuk, bár megérdemelten kaphatna helyette hangulatvarázsló kitüntetést.

 

Ez a nyolc szám ugyanis azzal a különleges képességgel rendelkezik, hogy hallgatás közben megoszt velünk egy hangulatot, vagy elmesél egy történetet – kizárólag hangok segítségével. Megmondom őszintén A Brighter Future album ezen rétegével igazából nem foglalkoztam, mert engem teljesen lenyűgözött a zene, ami tele van ötlettel, váltásokkal, apró meglepetésekkel, és nem utolsó sorban fülbemászó dallamokkal. Ennek köszönhetően a szokásosnál jóval többször hallgattam végig ezt az egyébként sajnálatosan rövid albumot (az egész nincs 37 perc). Tetszik a címadó szám dallama, és a vendégként éneklő Venla Ilona Blom csak ráerősít erre. A japánt idéző „Pachinko sensei” zajongása (halld a második videót), valamint az albumzáró „Viimeiset jamit - The Last Jam Session” örömzenélése.

 

Erről jut eszembe, hogy tippre nyáron vonultak a stúdióba, mert ez egy alapvetően vidám zene, amiből többnyire kimaradt a hosszú telek okozta melankólia, szomorkodás. Még a „Viimeiset jamit - The Last Jam Session” is inkább optimista végkicsengésű, pedig a lassúsága miatt akár befelé forduló is lehetne.

 

A jövőt illetően – hogy utaljak a lemez címére – vannak kétségeim, de abban reménykedem, hogy egy európai turné során hozzánk is ellátogatnak, és akkor a színpad előtt állva átélhetem ezt a varázst.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Pachinko sensei, A Brighter Future, Viimeiset jamit - The Last Jam Session

2023-ben megjelent album (Nordic Notes)

Weboldal: www.johannajuhola.net

 

 

A zenekar tagjai:

Johanna Juhola – harmonika, furulya, claviola

Sara Puljula – nagybőgő

Oona Sinkko – harmónium

Roope Aarnio – elektromos és akusztikus gitár, mandolin

Juuso Hannukainen – ütőhangszerek

 

Közreműködők:

Venla Ilona Blom – ének (7)

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Training Montage Quadrille
  2. Pachinko sensei
  3. Elektroniikkakerho - Electronics Club
  4. Lähiökesä - Suburban Summer
  5. Alarm
  6. Micro Wave + House Band
  7. A Brighter Future
  8. Viimeiset jamit - The Last Jam Session