Főkép

Progresszív világzene – ízlelgessük egy darabig ezt a két szót, hiszen nem sűrűn találkozunk ilyen párosítással. A finn együttes legénysége második lemezükön pontosan ennek a megvalósítására tesz kísérletet, véleményem szerint sikerrel.

 

Természetesen első körben a progresszív jelzőről nekem rock és metál bandák jutnak az eszembe (például Dream Theater), és ezzel részben már meg is neveztem, milyen forrásokból táplálkozik a Vimma zenéje. Mindezeken túl nyilvánvaló a népzene hatása, aztán van itt még elektronika, és az ének időnként átmegy szövegelésbe, ami meg szerintem rap vidékéről érkezik. Gyakorlatilag minden számnak saját karaktere van, és rendszeresen kikacsintanak a pop irányába. Mindezt nagyon átgondoltan teszik, gyakorlatilag egy pillanatra sem eresztik el a hallgatót, Eeva Rajakangas éneke, illetve szövegmondása, valamint a többnyire Pessi Jouste komponálta fülbemászó dallamok garantálják a hűha élményt.

 

Sajnos nem tudok finnül, így teljes mélységében nem tudom befogadni ezt a koncept albumot, amely a tágan vett környezetvédelemmel foglalkozik. A tagok civilben is igyekeznek tenni valamit a bolygóért, például részt vettek erdőkivágás elleni tiltakozásban, vagy szénszállító vonat megállításában – gondolom ennek köszönhető, hogy hitelesek, őszinték ezek a dalok.

 

A dallamokról Jouste így nyilatkozott: „…elmentem egy erdőbe, és ott valami tisztaságot éreztem, és amikor hazatértem megpróbáltam emlékezni erre az érzésre. A zongorán megpróbáltam olyan gyönyörű dallamot kitalálni, aminek a segítségével el tudtam képzelni ezt az érzelmet.”

 

Márpedig érzelmekből van bőven ez a lemezen, kezdve a címadó nóta (Tornadon silmässä) dühével, és a zárva a másik végletnek felfogható „Sateenkaari ja ilmapallo” popos, az erdőkhöz írt altatódaláig. A kettő között meg olyan dalokat találunk, mint a „Maailmanloppu” ahol a törzsi doboláshoz egy szépséges éneket társítottak és ettől olyan „slágeres” lett (a gitárszóló dacára). A progresszív zenékre jellemző módon gyakoriak a tempóváltások (On syy), de ezeket mindig helyénvalónak éreztem, miként az is teljesen rendben van, ahogyan Eeva Rajakangas váltogatja az éneket és a szövegelést (Seisahdumme pieneen huoneeseen).

 

Remélem egyszer őket is látom majd élőben, mert kíváncsi vagyok, a színpadon miként működnek ezek a dalok. Egy biztos, egyetlen meghallgatás nem elegendő ennek a sokrétű zenének a befogadásához, annál sokkal több ötlet van benne.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Tornadon silmässä, Sateenkaari ja ilmapallo, Antrasiitille

2023-ban megjelent album (Nordic Notes)

Weboldal: https://www.vimmaband.com

 

 

A zenekar tagjai:

Eeva Rajakangas – ének, szöveg

Pessi Jouste – hegedű

Roope Jokinen – hegedű

Kalle Outila – gitár, mandolin, buzuki

Aino Kallio – zongora, szintetizátorok, harmónium, orgona

Santeri Kettu – basszusgitár

Aapo Lankinen – dobok

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Maailmanloppu (3:25)
  2. Antrasiitille (3:50)
  3. Kielot (2:51)
  4. Sateenkaari ja ilmapallo (4:19)
  5. Kasveille (4:18)
  6. Unohdataan (2:16)
  7. Tornadon silmässä (3:04)
  8. On syy (3:06)
  9. Seisahdumme pieneen huoneeseen (5:02)

Bónusz számok:

  1. Apokalipszis (Maailmanloppu) (3:23)
  2. Apokalipszis (Maailmanloppu) (3:24)