Főkép

Ismét olyan muzsikusok lemeze jutott el hozzám, amiket elsősorban kisebb klubbokban, koncerttermekben tudok elképzelni, ahol nem a látvány az elsődleges, hogy ki mennyire lakja be a színpadot, hanem a zene, a hangulat, amikor a zenészek és a közönség nem csak fizikailag kerül közel egymáshoz.

 

Ez az instrumentális album pontosan ilyen, tele érzéssel és gondolattal. Annyit beszéltünk már a nyugat és kelet közeledéséről, egymásra utaltságától – és erre tessék, itt van egy lemez, ami a gyakorlatban mutatja meg, ez kapcsolódás, keveredés miként néz ki a valóságban. Alapvetően ez egy jazz ihlette muzsika, amit a komponista Amin Al Aiedy összepárosít a Közel-kelet arab dallamaival, formáival, és nem utolsó sorban, az egyik jellegzetes hangszerével, amin értelemszerűen ő játszik. Az úd (oud) érdekes kontrasztot képez a nagybőgővel és a zongorával. A „Bambi” című szám jó példa erre, ahol felváltva az úd és a zongora viszi a prímet, a dallamot, a többiek meg kísérik, kitöltik a kevés szabadon maradt teret, illetve hozzák a ritmust. Ez így együtt egy lenyűgöző, rendre az improvizációk felé kanyarodó csodát eredményez, ahol érvényesül a négy zenész virtuozitása és egymásra figyelése. Amikor a hallgató úgy érzi, már menthetetlenül elveszik a szólók között, újra felbukkan az alapdallam, hogy egy kicsit megvariálva, de haladjunk tovább.

 

Gyakran javaslom, és ezúttal sincs ez másként, de a Shams korongot nem szabad háttérzeneként hallgatni, mert akkor pont a lényege sikkad el, és nem érvényesül teljes szépségében sem a számok kidolgozottsága, sem pedig a rögtönzések ötletessége. Bajban vagyok, ha bármit ki kellene emelnem, mert mindegyik szám jó, érződik az a két év, amit a tökéletesítéssel töltöttek a stúdió felkeresése előtt.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Eclipse, Bambi, Morning Fractal

2023-ban megjelent album (Musiques en Balade)

Weboldal: https://www.aminalaiedy.com/accueil

 

 

A zenekar tagjai:

Amin Al Aiedy – úd (oud)

Vincent Forestier – zongora

Jean Waché – nagybőgő

Matheo Ciesla – dobok

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Morning Fractal
  2. Eclipse
  3. Bambi
  4. Taqsim For Chadi
  5. Snow On Baghdad
  6. Shams (Soleil)
  7. Isabelle
  8. Nabû
  9. Evening Fractal