Főkép

Minden alkalommal, amikor olyan előadó lemeze kerül a kezembe, akiről még korábban sosem halottam, felmerül bennem a kérdés, vajon mivel nyerték el a kiadó vezetőjének a tetszését? Az észt kvartett esetében sem volt ez másként, de kellett pár, a lemezt társaságában eltöltött alakalom, mire képes lettem megadni a választ.

 

Első hallásra népzenének gondoltam a Kiriküüt című albumot, aztán árnyalódott a kép, mert ugyan a számok többsége nyilvánvalóan népzenei forrásból származik, a hangzás, a hangszerelés okán nem hagyományőrzésről beszélhetünk, hanem újragondolásról (Neiud mängivad mäella).  Mivel a lemezen nem találtam arra vonatkozó információt, hogy ezek saját vagy tradicionális szerzemények, így csak tippelni tudok, hogy mindkét csoportból válogattak.

 

A Rüüt idei korongjának legnagyobb erénye a hangzás, annyira tisztán, természetesen szólalnak meg a hangszerek, hogy időnként úgy éreztem, a természetben ülök, és a fák alatt, vagy a vízparton hallgatom a zenét. Ami egyébként több ponton kapcsolódik a természethez, főként a madarakhoz – lásd, illetve hald a címadó számot. Egyébként is van valami csodás hangulata a muzsikának, amiről Juhan Uppin azt mondta:

„Mindig is vonzottak minket a madarak, valami fontosat szimbolizálnak számunkra. A madárdalt felfoghatjuk zeneként is. Zenekarunk neve, a Rüüt egy észtországi madárra, az aranylilére utal.”

 

Az első szám után (Toonetuuled) felmerült bennem, hogy vajon a harmonika meghatározó lesz végig, de szerencsére nem így történt, a négy zenész jó érzékkel egyensúlyoz, illetve az adott szám hangulatához igazítja a hangszerelést. Legalább ennyire fontos számukra az ének, és maximálisan kihasználják a három eltérő hang adta lehetőségeket. Jó példa erre a „Jännupoig”, ahol csak a két hölgy veszi kézbe a mikrofont. Egyébként pont az ilyen vidám, energiától duzzadó dalok tetszenek a legjobban – mint amilyen az instrumentális „Poissmehe polka” (agglegény polka).

 

A Kiriküüt egy jó lemez, tele vidámsággal, energiával, ideális arra, hogy télvíz idején mosolyt csaljon a hallgató arcára. Remélem egyszer élőben is láthatom majd ezt az észt négyest.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Kiriküüt, Jännupoig, Neiud mängivad mäella

2023-ban megjelent album (Nordic Notes)

Weboldal: https://www.ryyt.ee/

 

 

A zenekar tagjai:

Maarja Soomre – ének, melodica, kantele (kannel)

Maili Metssalu – ének, hegedű

Juhan Uppin – észt harmonika, kantele (kannel)

Jaan-Eerik Aardam – ének, gitár

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Toonetuuled
  2. Kiriküüt
  3. Kadrile
  4. Jännupoig
  5. Poissmehe polka
  6. Valtsike
  7. Õiepuu
  8. Kukumama
  9. Neiud mängivad mäella
  10. Õitsi