Főkép

Szálak, fonalak vagy népiesen fonalszálakból lett pászmák, azaz meghatározott szálból feltekert huzallal fordítható az album címe, ami mintegy rétegelt metaforaként tükrözi a túlnyomórészt Jakob Bro (gitár) szerzeményeire épülő, együttes improvizatív játékot, ami a dán rádió koncerttermében, 2023 februárjában hangzott el és került most kiadásra.

 

„Amikor kimentünk a színpadra, olyan volt, mint a hazatérés” – meséli Bro erről az érzelmekben gazdag koppenhágai koncertfelvételről, amelyen a dán improvizáció három generációjának vezető zenészei álltak össze, hogy a Bro korábbi albumaiból készült repertoárt spontán és felfedező szellemben szólaltassák meg. A gitár, trombita/szárnykürt és ütőhangszerek triói a statikus dinamizmus és a mozdulatlan idő paradoxona mentén nyílnak meg, mint röghöz kötött napraforgók, amelyek bár reggel még zártak, a napfény hatására már kirobbanó színekben, mégis ugyanott ágaskodnak. Talán mert Dániában télen viszonylag ritka lehet a napsütés, Bro bontott akkordjátékát inkább Gefjon, a skandináv mitológia istennőjéhez köti („Gefion”), akinek ökrökkel szántó szoborcsoportos alakját egy szökőkút is megeleveníti Koppenhága tengeri kikötőjében, igaz vagy egy óra sétára a koncertteremtől. De a kettő közti teret Bro effekt-esője már télből az őszbe hajlóan tölti ki Marylin Mazur csodálatos perkusszív játékának fényében, a következő „Oktober” című darabon. 

 

 

Mazur egyike azon ütősöknek, akik teljesen integránsan képesek összefonódni a többi hangszeres előadásával: a virágzó gongok és csilingelő fémek, időnként dübörgő dobok keverednek Bro sodró és hullámzó hangzásával, hogy a váltakozásokat Palle Mikkelborg inkább csak jelzésértékű szólamokkal lassítsa és tegye szinte statikussá. Ahogyan hármuk hangjai átjárják egymást tényleg egy olyan szövetet fonnak, ami alá betekintve egy egészen más dimenzió nyílik meg: ha intenzíven figyelünk, akkor saját gondolataink tükörképének óceánja visszhangzik, a zene tengeralattjárója pedig segít alámerülni önnönmagunk meditatív mélységeiben. Veszélyes kaland.

 

Ahogyan a sajtóanyag fogalmaz, „a zene atmoszférikus tulajdonságait, valamint kitörő pillanatait a Dán Rádió Hangversenytermének zengő akusztikája fokozza”, de ehhez valójában szükség van a felvételt készítő hangmérnökökre is. Az ECM világától megszokott magas minőséget kapunk, ami egyenlőre csak CD-n, de hamarosan LP-n is elérhető lesz, itthon a Hangvető forgalmazásában.

 

Előadók:

Palle Mikkelborg – trombita, szárnykürt

Jakob Bro – gitár

Marilyn Mazur – percussion

 

Elhangzó szerzemények:

1. Gefion 
2. Oktober
3. Returnings
4. Strands
5. Youth

6. Lyskaster