Főkép

Több más CD-vel együtt kaptam ezt a korongot, és valamiért mindig a kupac aljára került – részben annak köszönhetően, hogy korábban még sosem hallottam a kongói és angolai szülőkkel bíró énekesről, aki jelenleg Berlinben él, és ez az első lemeze.

 

Az első végighallgatás után egy másik énekes neve jutott az eszembe, ami azért meglepő, mert Tio Massin bolygónk másik felén, a Vanuatu szigetcsoport egyik szigetén él és alkot. De az orgánumuk nagyon hasonlít egymáshoz, mi több, pár számuk hangulata, hangzása is rokon egymással. Pedig eltérő a zenéjük, Batila (teljes nevén Batila Ange da Costa) saját definíciója szerint bantu soul dalokat ír – ez is egy találó kifejezés a világzenére, mint gyűjtőcímkére. Érzésem szerint biztos kézzel válogat a fekete földrész zenéiből, és létrehoz belőlük valami újat, eredetit, ezért sem lehet a világzenén kívül egyetlen címkével meghatározni a zenéjét.

 

Batila hangja végig lágy marad, függetlenül az éppen aktuális szövegtől, őt igazából egy klubhelyiségben előadott akusztikus koncerten tudom elképzelni. Ebben a közegben szerintem képes ezekkel a dalokkal megérinteni a közönséget, és az olyan kompozíciók, mint az albumindító „Blacklove” azonnal elringatnak, körbeölelnek. Persze vannak szerzemények, amelyek valamelyik elemből többet tartalmaznak, ilyen például az utolsó, kifejezetten jazzes „Jazybelle”, vagy a reggae lüktetésű „Naboyi”. A számok többsége gitáralapú, szerencsére azért időnként fúvósok is felbukkannak (Lobiko), egyfajta tisztelgésként a nyolcvanas évek előtt. Ugyan azt írtam, hogy az ének végig lágy, azért ez nem jelent érezelemmentességet, vagy egysíkúságot. Van különbség a „Naboyi” keserű indulata és a „Burning Flowers” popos visszafogottsága között.

 

Az egész lemezen érződik, hogy Batila kiváló dalszerző, aki tudja, mit akar, és mindig megtalálja a legjobb formát az általa írt szövegekhez. Ígéretes és változatos bemutatkozás, kíváncsian várom a folytatást.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Blacklove, Naboyi, Lobiko

2023-ban megjelent album (Galileo MC)

Weboldal: https://www.facebook.com/BantuSoul/

 

 

A zenekar tagjai:

Batila – ének, gitár

 

Közreműködők:

Akusztikus gitár: Abraham Kiyaba

Háttérvokál: Dana Shanti, Micky Rose, Moli Mokelenge, Nathalie Nsingani, Leans Jacques Lemba, Tsega Tebege, Jackline Wanjiru, Jjd

Háttérvokál, elektromos gitár, dobok: Dodo NKishi, Tunde Alibaba

Basszusgitár: Jeff Chappah, Jean Panzu, Jeremie Nkongola

Elektromos gitárok: Andre Matov, Corneille Mangungu, Aspro Lusuama, Sebastian Koch, Mauro Pandolfino

Rap: Lova Mutu wa Ngozi

Fúvósok: Raudel Marzal, Dan Freeman, Jason Liebert

Ütőhangszerek: Iko Ikonola, Papy Pemba, Tunde Alibaba, Alfred Mehnert

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Blacklove
  2. Kindoki
  3. Naboyi
  4. Resurrection
  5. Afreekan
  6. Ba Nzambe Ya Se
  7. Far Too Long
  8. I Need to Go
  9. What About Me
  10. Burning Flowers
  11. AWA
  12. Lobiko
  13. Zola
  14. Dangerous
  15. Jazybelle