Főkép

Ugyan korábban már beszéltünk róla a szerkesztőségben, de annyi minden történt velünk az utolsó hetekben, hogy némileg elfelejtődött az oldal születésnapja. 2003. november 17-én indult el a www.ekultura.hu kulturális honlap, akkor még egészen más formátummal, négy fős írógárdával, pár tucat cikkel. Határozott jövőképpel rendelkeztünk – csupán kedvenc könyveinkről akartuk elmondani a véleményünket.

 

Most, húsz évvel később annyiban módosult az elképzelés, hogy már nemcsak könyvekről, hanem más, a tágabban értelmezett kultúrához kapcsolódó témákról is megosztjuk a gondolatainkat.

 

Húsz év alatt sokat változott a világ, például a hazai könyvszakma is jelentős átalakuláson ment keresztül, és ezzel párhuzamosan mi is sokat változtunk. Bizonyos dolgokat már másként látunk, de ez teljesen természetes is, igazából az lenne a szomorú, ha még mindig ugyanúgy látnánk a világot.

 

Húsz év alatt új kommunikációs csatornák nyíltak, ma már van Youtube, van Facebook, és a többi – szabadidőnk függvényében törekedtünk kihasználni ezeket, de be kellett ismernünk, nincs annyi időnk, amennyit ezek igényelnének. Mert az a mai napig nem változott, hogy ez egy non-profit „vállalkozás”, a szerkesztőség anyagi ellenszolgáltatás nélkül, szabadidejében, hobbiként írja az oldalt – immáron húsz éve. Ilyen pedig tudomásunk szerint nem nagyon van Magyarországon. Ha van egyáltalán.

 

Húsz év alatt számtalan fantasztikus élményben volt részünk, találkoztunk zenészekkel, írókkal, művészekkel, eljutottunk olyan helyekre, ahová csak kevesen, nem beszélve az interjúkról.

 

Nem tudjuk felsorolni mindazokat, akik rövidebb-hosszabb ideig csatlakoztak hozzánk, de nagyjából száz főről beszélünk. A folyamatosan változó csapatnak köszönhetően mindig képesek voltunk „megújulni”, rácsodálkozni új dolgokra, belevágni új projektekbe. Mindenkinek köszönjük, hogy velünk volt, és munkájával – bármilyen aprósággal is, de – hozzájárult az oldal sikeréhez, működéséhez.

 

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de reméljük, bőven lesz még részünk gondolatébresztő olvasmányokban, izgalmas zenékben, vagy bármi más, kulturális történésben. S nem utolsó sorban bízunk abban, hogy mindezen élményeinket megoszthatjuk az olvasókkal itt, a www.ekultura.hu oldalon.

 

Boldog születésnapot!