Főkép

Az AHK képregényantológia eddigi részei is csupa csemegét rejtettek. És ha György Zoltán szerkesztő megmaradt volna az első kötetek koncepciójánál, miszerint rég nem elérhető vagy a fiókban maradt remek képregényeket válogat össze, akkor is biztosan nagyon sok ilyen gyűjteményt rakhatott volna össze, mielőtt felmerül az olvasóban, hogy ez itt már a maradék, már zuhan a színvonal. Hanem emberünket nem olyan fából faragták, hogy ismételjen bármely sémát, így már a 4-es kötetben is akadt némi koncepció (történelem), most azonban teljesen másfajtát merített: Sex & Drugs & Rock & Roll!

 

Ahogy bevezetőjében leírja, ez a szlogen ’77-ben hangzott el először egy punk muzsikus szájából, s azóta nemzedékeknek vált mantrájává. Ám nem ennek bemutatása az antológia célja (pedig lenne mit mesélni tragédiákról épp úgy, mint hírhedten őrült és vad bulikról, de meg zseniális muzsikákról is). A válogatás ezen három kategória legalább egyikéhez kötödő rövid képregényekből áll, és amilyen színes és változatos, kétlem, hogy lenne ember, akinek mind ugyanúgy tetszik, de azt is, hogy ne találna benne bárki számára érdekeset.

 

Számomra pl. a legnagyobb csemege Mester Csaba Monster Magnet: Holdutazás című műve, mely eredetileg a Monster Magnet 2014-es budapesti koncertjére készült, a nagy képregényrajongó és a fenti szlogent fullosan megélő Dave Wyndorf nagy örömére. Klassz, hogy az eredetileg néhány példányban készült cucc így elérhetővé vált. A fekete-fehér-piros képregény remekül visszaadja a Magnet zenéjének hangulatát, ráadásul megspékelve a koncert előzenekarának, a szintén szuper rockot toló, magyar Ozone Mamának a vendégszereplésével.

 

A pusztító humoráról ismert Gombalovas Jani, a bajnok címmel azt meséli el, mint válik egy rocker a Metal Istenének bajnokává – meg hogy miért… A rendkívül fiatal tehetség, Balog Laura egy Misfits nótát dolgozott fel – híven a horror punk atyjaihoz, eléggé vérfagyasztó módon.

 

A Rédei Viktória és Gyuricza Márta kettősétől itt szereplő „A vegvísir felvétel” Az Ezerfejű Történetei című sorozatuk egy epizódja, amolyan átkötés az Alig Használt Képregények 3. részében olvasható sztori ill. a különálló kötetben megjelent első könyvük között. Ez történetesen sehogy sem erőltethető be a szex-drogok-rakenroll kategóriába, de hozza a párostól megszokott színvonalat.

 

B.Blanch újabb „kedves” és „vidám” epizódokat tár elénk Nevil, a sátánista horrorkisfiú életéből – abszolút helye van hát ebben a kötetben. Pilcz Roland színes négykockásai fiktív, jövőbeli mozifilmek kapcsán megintcsak kilógnak kissé, bár az utolsón a rendező stílusa miatt mégiscsak illenek ide.

 

Kiss Ferenc és Téjlor közös műve, a Pierre Boulle novellán alapuló Szerelem és nehézkedés behozza a szexet is a kötetbe, s ezt a vonalat erősíti Koska Zoli még viccesebb, lila-rózsaszín képregénye, a Nagy nap kis félreértéssel.

 

Nem ragozom tovább, ez is erős antológia lett, ott a helye a magyar képregényrajongók gyűjteményében!