Főkép

A sokak által kedvelt ír kocsmapunk együttes tavaly rögzített egy albumot, amelyen Woody Guthrie dalait dolgozták fel. Erről korábban már írtam, de mindenki szerencséjére a társulat ennyivel nem érte be, és készítettek még egy lemezt Guthrie kevésbé ismert szövegeivel. Ez jelent meg 2023 májusában, és végre nálam is sorra került. Egyedül azt sajnáltam, hogy a punkos háttérnek köszönhetően rövidek a számok, és az egész nem éri el a fél órás játékidőt – szívesen hallgattam volna még tovább.

 

Hosszukat tekintve a dalok kettő-négy percesek, és az énektémák sem távolodnak el az együttes korábbi stílusától, de a hangszerelés szerintem sokkal izgalmasabb, mint a hagyományos punk himnuszok. Több szerepet kap a bendzsó és a harmonika – úgy vélem igyekeztek minél többet megőrizni Guthrie zenei örökségéből.

 

Persze ezúttal sem maradunk ír-punk slágerek nélkül, mert az „I Know How It Feels” pontosan ilyen – fogós dallam, gyors tempó, erőtől duzzadó előadás, közösen énekelhető refrén. A nyugisabb dalokat kedvelőnek szól a „When I Was a Little Boy”, a maga nosztalgikus visszaemlékezős hangulatával. Az albumzáró „I’m Shipping Up to Boston” meg nem más, mint a banda egyik legnagyobb slágerének újragondolt, akusztikus megközelítésben felvett verziója. Nekem nagyon bejön ez a bendzsóval felvezetett áthangszerelés.

 

Azt hiszem hálásak lehetünk a Dropkick Murphys tagjainak, hogy segítenek megőrizni Woody Guthrie emlékét, zenei hagyatékát.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: When I Was a Little Boy, I'm Shipping Up t o Boston, I Know How It Feels

2023-ben megjelent album (Dummy Luck Music)

Weboldal: https://dropkickmurphys.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Tim Brennan ­­– gitár, harmonika, ének

Ken Casey – ének

Jeff DaRosa – bendzsó, mandolin, akusztikus gitár, ének

Matt Kelly – dobok, ütőhangszerek, ének

James Lynch – gitár, ének

 

Közreműködők:

Cole Quest – gitár, háttérvokál

Violent Femmes

Jesse Ahern

Jaime Wyatt

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. My Eyes Are Gonna Shine
  2. Gotta Get to Peekskill (featuring Violent Femmes)
  3. Watchin the World Go By
  4. I Know How It Feels
  5. Rippin Up the Boundary Line" (featuring Jesse Ahern)
  6. Hear the Curfew Blowin
  7. Bring It Home (featuring Jaime Wyatt)
  8. When I Was a Little Boy
  9. Run Hitler Run
  10. I'm Shipping Up to Boston (Tulsa Version)