Főkép

Teljes a Veszprém Jazz Fesztivál programja

Jazzlegendák, nemzetközi sztárok és magyar tehetségek négy napig Veszprémben

 

November 16. és 19. között a jazz sokszínűsége kerül fókuszba Európa Kulturális Fővárosában, Veszprémben. A Veszprém Jazz Fesztiválon a jazz nemzetközi sztárjai mellett progresszívebb, határműfajokkal kísérletező előadók, valamint fiatal magyar jazzisták is bemutatkoznak. A négy nap során olyan előadók váltják egymást a Hangvilla és az Expresszó színpadain, mint Erik Truffaz, a Scary Pockets, Manu Katché, Bill Frisell, Jojo Mayer, a Boticelli Baby, The New Mastersounds, a Kéknyúl és a Nagy Emma Quintet, míg a Papírkutyában a Snétberger Alapítvány növendékei adnak ingyenes koncerteket.

 

A fesztivált a magyar közönség egyik kedvenc trombitása, Erik Truffaz nyitja, aki a post-bop, a modális, a fúziós, az elektronikus, a hip-hop, a rock, a pop és a globális népi hagyományok nu-jazz ötvözésének úttörője.Őt a világ legnevesebb jazzgitárosainak egyike, a Grammy-díjas Bill Frisell és Triója követi. Bill Robert Planttől Elvis Costellón át Marc Ribotig és Norah Jonesig a nemzetközi rock, pop és jazz szakma legnagyobb neveivel dolgozik együtt, jellegzetes effektjei és "éneklő" játéka stílusának védjegyévé váltak. Bár Manu Katchéelsősorban a jazz mellett elkötelezett muzsikus, sokan a pop-rock világából ismerhetik, hiszen rengeteg sztár, köztük Sting, Tori Amos és Peter Gabriel lemezein működött közre.  A dobos kvartettje élén a fúziós jazz kortárs irányait tárja a veszprémi közönség elé.  A cseh Tygroo hangzásának alapját a dob és a fúvós hangszerek adják, zenéjükben a jazz mellett jól megfér a balkán funk és klezmer hiphop is. A nyitónap magyar fellépői az idén Walking on the Planet címmel friss albummal jelentkező Antal Gábor Trió, valamint az akusztikát a finoman adagolt effektekkel színező, a pszichedélia és az improvizatív kalandozások felé is nyitó Bujdosó Trió lesznek.

 

A pénteki napot várhatóan táncolással kezdi a fesztivál közönsége, a feltartóztathatatlan energiájú Boticelli Baby zenéjében ugyanis a swing, a blues, a punk és a balkáni mulatós keveredik. Őket Takuya Kuroda követi, aki napjaink egyik legizgalmasabb trombitása és zeneszerzője, a dallamok és a groove-ok oda-vissza repülnek dalaiban. Ha létezik az európai jazz-színtéren szupergroup, a Nils Landgren harsonás-énekes nevével fémjelzett 4WD, biztosan kiérdemli ezt a címet, a zongora mögött ugyanis Michael Wollnyt, a doboknál Wolfgang Haffnert, míg nagybőgőn Lars Danielssont  hallhatjuk.  A country & western - vagy saját megfogalmazásuk szerint country & eastern - stílusban utazó zenekar, a lengyel Mitch & Mitch kilencfős big band felállásban érkezik Veszprémbe. Magyarország egyik legjobb zongoristája, Tálas Áron triója egyéni hangzásvilágot alakított ki, amelyben a jazz harmóniai, ritmikai elemei mellett népzenei és klasszikus zenei hatások is tetten érhetők. A Parvaro 2022 májusában a Bartók Béla Konzervatórium falai között alakult meg, akkor még Sárközi Dina Quintet néven. Zenéjükben a jazz a fusion, a folk és a rock műfajokkal keveredik, a csapatban több kiváló énekes van, ami lehetővé teszi, hogy a vokálokra nagyobb hangsúlyt fektessenek, ezzel is színesítve a megszólalásukat.

 

A szombati napot a dobos legenda, Jojo Mayer nyitja, aki Me/Machine elnevezésű szólóprojektjében azt vizsgálja, hogyan tud egymással szimbiózisban létezni az ember és a digitális technológia. Izo FitzRoy a blues, a gospel és a soul műfajokat sajátosan átformáló londoni énekesnő, aki a brit főváros zenei színterének egyik legerősebb kortárs hangja.Legújabb albumán a 21. századi, egyedülálló nők sorsáról énekel. A Veszprém Jazz Fesztiválon adja első magyarországi koncertjét, az ismert slágerek funk-újragondolásaival világhírnevet szerző Scary Pockets. Utánuk a kilenctagú, a Tower of Power énekeseként ismertté vált Hubert Tubbs vezette Horny Funk Brothers funk-soul szekciója kőkemény groovokkal és izgalmas fúvós szekcióval bizonyítja, hogy a zene élőben fogyasztva üt a legnagyobbat. A SunMa az ország egyik leginnovatívabb zenei producere, Koroknay András projektje. Dub-ban gyökerező, azt rengetegféle más stílussal ötvöző meditatív zenei világát Klausz Ádám dobossal és Kálmán András billentyűssel kiegészülve live set formájában viszi színpadra. A modern, kortárs jazz új generációs képviselője, a Nagy Emma Quintet 2018-ban robbant be a hazai jazz-színtérre. Hangzásuk formálásában fontos tényező a kísérletező szellem, a szerzeményekben egyenlő hangsúllyal kapnak helyet kemény dob groove-ok, szabad improvizációk, dal formájú kortárs kompozíciók. A jazz, hip-hop és soul műfaji alapokat a magyar underground hip-hop szövegvilágával kifinomultan összeeresztő zïp zárja az estét, akik leglazább és néha legszívbemarkolóbb sorokat pakolják színpadra, elképesztő zenei alapokkal megtámasztva.

 

Vasárnap a Kéknyúl a Veszprémi Jazz Fesztivál közönségének is bemutatja nemrégiben megjelent, 2 Much 2 Soon című lemezét. Az album jól ismert alapokból építkezik, azonban a Premecz Mátyás és Andrew Hefler vezette zenekar csavar egyet a képleten. De van, ami örök: egy amerikai énekhang és egy hatalmas Hammond orgona. A 2022 őszén alakult Daveform Kvintett tagjai - Szegő Dávid, Varga Dániel, Subicz Gábor, Oláh Krisztián és Hock Ernő - mindannyian megkerülhetetlen alakjai a magyar jazz és könnyűzenei életnek. Zenéjükben az amerikai, skandináv és balkán jazz egyedi, izgalmas fúzióját hozzák létre, teret engedve a nagy ívű improvizációknak is. A Veszprém Jazz Fesztivál koncertprogramját a kortárs brit funk-soul meghatározó produkciója, a The New Mastersounds zárja, akik azon kevesek közé tartoznak, akik képesek igazi soul ízt adni a funknak.

 

A Veszprém Jazz Fesztivál négy nap alatt közel 30 koncerttel várja a műfaj rajongóit a Hangvilla, az Expresszó és a Papírkutya színpadain. A helyszínen Kleb Attila fotográfus jazz világsztárokat bemutató portréiból is látható lesz kiállítás. A fényképek a fellépés előtti, vagy utáni pillanatokban készültek backstage-ben, a színfalak mögött. Emellett a programot Blasius kiállítás és workshop is színesíti.

 

Veszprém Jazz Fesztivál - Spotify: https://open.spotify.com/playlist/0J3BxsgMHitv83PjJy43YX?si=58f8667653e2499f

 

További információ, jegyek: https://veszpremjazz.hu/