Főkép

Halmos András, a Müpa és a Magyar Zene Háza koncertszervezője, és persze nem utolsó sorban a Tariqa dobosa, valószínűleg mindkét minőségében szervezett ismét egy telt házas koncertet, ezúttal a Magyar Zene Házába. Az előző este a Müpában Paul Motian előtt tisztelgő lehengerlő szeptett ritmusai után ismét két dinamikus együttest hallunk, de a két fiatal csapat némileg túlzott igyekezettel reflektál a mai világra, ami éppen ég, sajnos egyre jobban, ők pedig a közönségükkel együtt válnának hamuvá. 

 

Az itthoni formáció, a New Fossils rögtön a csúcsról indít, mintha egy rock koncerten lennénk, vagy egy Pink Floyd két óra után a kulminációs pontjára érkező előadásán, pedig egy perce sem kezdtek bele. Nincs aki ezt fokozni tudná és nem is sikerül: mégis ifj. Tóth István gitárjátéka ízlésesen építkezik az este során, a másik szólistával, Varga Dániellel együtt remek muzsikusokat ismerünk meg személyükben.

 

Amikor Halmos a két banda felkonferálásakor azt találja mondani, hogy két egyenrangú zenekart fogunk hallani, még csak azt gondoljuk, hogy udvariaskodik, de amint az Alfa Mist elkezd játszani, tényleg mintha ugyanott folytatnák. Bár a nyitó „Foreword” egy remek darab, már ekkor elbizonytalanodunk, hogy a trombitás Johnny Woodham hogyan fogja bírni szusszal miután az egyik dramatikus dallam követi a másikat. Bár Freddie Hubbard „First Light” értelmezése friss és ropogós, ennyi folytonos dráma, minden feloldás és relax nélkül egyre fárasztóbb és érdektelenebb – nem leszünk depressziósak, egyszerűen csak hiányoznak a kontrasztok. 

 

Pedig az öthúros basszusgitáron és nagybőgőn is játszó Kaya Thomas-Dyke-t kifejezetten üdítő volt hallgatni, mivel rengeteg fiatal és tehetséges női muzsikus tűnt fel az utóbbi időben a nemzetközi porondon, de még viszonylag ritkán lehet őket itthon élőben látni – a teljesség igénye nélkül az egyik nagy kedvenc az észt zongorista Britta Vires, de említhetném a francia Domit is. Johnny Woodham fúvósért viszont már egyre jobban aggódunk: Christan Scott vagy Logan Richardson dramaturgját nehéz utánozni, főként a megfelelő partnerek hiányában – Jason Moran billentyűs hangszereken Richardsonnal lángol, nem egyszerűen pislákol, mint Alfa.

 

„Égni kell annak aki gyújtani akar” – énekelte egykor Révész Sándor; ahhoz viszont hogy egy picit felhevüljünk legalább ilyen vagy ehhez hasonló hangszeres „energia cellákra” lenne szükség. Amit hallunk, gyújtósnak is kevés.

 

NEW FOSSILS

Szabó Dániel Ferenc – dobok

Varga Dániel – szaxofon

Gyányi Marcell – nagybőgő

Ocsovay Damján –zongora, rhodes

Ifj. Tóth István – gitár

 

-------------

 

ALFA MIST

Alfa Sekitoleko – billentyűk, zenekar vezető

Jas Kayser – dobok

Kaya Thomas-Dyke – basszusgitár, ének

Johnny Woodham – trombita

Imraan Paleker – gitár