Főkép

Erre a lemezre gyakorlatilag a 2022-es WOMEX óta várok, amikor egy nagyon rövid találkozás alkalmával Johanni Curtet mutatta, hogy milyen lemez várható 2023-ban a Routes Nomades kiadótól. Gyakorlatilag már akkor tudtam, nekem az idénre tervezett CD-ről mindenképpen írnom kell, hiszen aki olyan kiadványok létrejöttében működött közre, mint a 2017-es An Anthology of Mongolian khöömii válogatás, vagy a Khusugtun korongja (Jangar) – az mindenképpen figyelmet érdemel.

 

Ugyan én valamiért az év első felében vártam, idén októberben végre megérkezett az echte mongol muzsikát rejtő Ögbelerim album. Ami teljesen eltérő felfogásban fogant, mint a manapság készülő mongol torokéneklésre építő anyagok többsége (lásd például Shono: Kolkhozoy Traktor), mert nem keveri a hagyományos zenét a modern stílusokkal (például jazz). Ez azonban nem a régmúlt népzenéjének előadását, megőrzését jelenti a duónál, hanem a szellemiség és a korábban alkalmazott hangszerek és énekstílusok használatát.

 

Az Ögbelerim albumon hallható tucatnyi szerzemény közül csak három tradicionális dal, a többi mind Batsükh Dorj kompozíciója, de első hallásra nehéz felfedezni a két csoport közötti különbséget. Azért a booklet tanulmányozása nélkül is biztos voltam abban, hogy a kizárólag dorombra komponált „Khomus” új darab, miként a „Kajyk (Ankle bones)” esetében is erre fogadtam volna. Mert ugyan ezt a hagyományos, lovak galoppozására emlékeztető dallam és ritmus bizonyos értelemben jelelemző, jobban mondva gyakran előfordul az általam hallgatott mongol zenékre, mégis ott érzem benne a modernséget.

 

Bár csak ketten helyezkedtek el a stúdió mikrofonjai mögött, ez egy nagyon gazdagon hangszerelt album. Miként a sokféle torokéneklés használata is figyelemre méltó – mindez talán a „Kaldak-Khamar” számban használják a legintenzívebben. Az is nyilvánvaló, Batsükh Dorj mennyire tiszteli elődei hagyatékát, cseppet sem érzem túlzásnak vele kapcsolatban, hogy tovább viszi a szellemi örökségét. Ennél jobban csak akkor érezném magamhoz közelebb ezt a zenét, ha ott ülnék az Altáj hegyei között, Mongólia Bajanölgij tartományának nyugati végén, és ott hallgatnám élőben ezt az időtlen muzsikát.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Kaldak-Khamar, Kajyk (Ankle bones),

2023-ben megjelent album (Buda Musique, Routes Nomades)

Weboldal: https://routesnomades.fr/en/artists/batsukh-dorj

 

 

A zenekar tagjai:

Batsükh Dorj - ének, khöömei, kargyraa, sygyt, igil hegedű, doshpuluur, shoor, khomus, attinduyou lópatkók, khai orrfütty

Johanni Curtet - ének, kharkhiraa, isgeree khöömii, gitár, doshpuluur, dan moi

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Ögbelerim (My Ancestors)
  2. Anchynyn yry (A Hunter)
  3. Bainak
  4. Khomus
  5. Kajyk (Ankle bones)
  6. Kaldak-Khamar
  7. Kongurei
  8. Shoor
  9. Khei At (Wind horse)
  10. Igil
  11. Churtum (My Homeland)
  12. Jin Söörtügjüler (The caravan)