Főkép

Színpadon a Magyar hősök című kötet történetei. A rendhagyó szabadulószínház a XX. századi magyar történelem vészterhes időszakaiban hőssé vált honfitársainknak állít emléket. A különleges előadás során nem egy fiktív történetbe lépünk be, hanem a történelmi múlt drámáit élhetjük meg újra. Egyedülálló élmény és történelemtanulás a fiatalok számára!

 

A Magyar hősök. Szabadulószínház című előadás során öt középiskolás diák tanáruk vezetésével ellátogat a Huszadik Század Aréna – diktatúrák szorításában nevet viselő szabadulószobába. Ebben a történetben a tanulók nem valamelyik horrorfilm kitalált, borzongató jeleneteit élhetik át: a játék a XX. század nagy drámáinak időszakába, nagyszüleik és dédszüleik ifjúkorába repíti vissza a fiatalokat, ahol olyan emberek bőrébe bújhatnak bele, akik életük egy pillanatában súlyos döntésre kényszerültek, és nem a könnyebbik utat választották – noha a tét olykor nem kevesebb volt, mint embertársaik, sőt a saját maguk élete.

 

A színdarab hat „hétköznapi hős” (Brusznyai Árpádné Honti Ilona, Gérecz Attila, Kiss Sándor, Olofsson Placid, Richter Gedeon és Salkaházi Sára) sorsának szokatlan nézőpontból történő bemutatásán keresztül segíti a diákokat a történelem megértésében és saját helyzetük átértékelésében – a fiatalok nyelvén nyújt számukra valódi élményt, miközben gyarapítja a 20. századi magyar történelemről meglévő ismereteiket.

 

A darab a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Mathias Corvinus Collegium és a Mandiner gondozásában megjelent Magyar hősök. Elfeledett életutak a 20. századból című könyv alapján született. Megtekintése 14 éves kortól ajánlott. Az előadást szünet nélkül játsszák, hossza 90 perc.

 

A Budapesti Eötvös 10-ben (1067 Budapest, Eötvös utca 10.) november 13-án, 14-én, 20-án és december 5-én nyílik meg a múlt kapuja.

 

A Magyar Hősök szabadulószínház előadását ezen felül még Veszprémben, Kapuváron (november 5.) és Nagykanizsán (december 13.) láthatjuk.

 

 

 

KOZMA GÉZA gimnáziumi történelemtanár – Csuja Imre (Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész) / Hajdu Steve
SÁRI – Kopek Janka / Veszelovszki Janka
ZSUZSI – Trill Bea / Antóci Dorottya / Cserna Lulu
DÖME – Márfi Márk
KARCSI – Sütő András
BÁLINT – Böröndi Bence / Hajdu-Sobor Csaba
A RENDEZŐ HANGJA – Kamarás Iván (Jászai Mari-díjas)

Írta: SZABÓ BORBÁLA
Rendező: SERES TAMÁS
Producer: SERFŐZŐ KRISZTINA
Jelmez: MATIZ GÁBOR
Rendezőasszisztens: SZANYI SAROLTA
Díszlettervező: HUSZÁR KATÓ