Főkép

Elsőre nem tudtam hova tegyem ezt a svéd-észt formációt, mert a zenéjük alsó hangon különleges, és velük kapcsolatban tényleg a világzene jutott elsőként az eszembe. Persze manapság nagyon sok világzenében utazó formáció létezik, akik közül számosan kiemelkedőt alkotnak, szóval kezdetben nem tudtam eldönteni ők hova tartoznak.

 

A második-harmadik nekifutásra nagyjából minden a helyére került, és értelmet nyert az általuk is használt „heavy folk” címke. Egy biztos, ez a zene nem folk, vagy ha mégis, akkor nem úgy és nem abban az értelemben, amit általában ez alatt értünk. Persze megvannak a népzenei vonásai, és biztos sokat jelentett, hogy a tagok többsége olyan helyen nőtt fel, amely több mint ezer évvel ezelőtt már fontos viking központ volt. Ilyen helyeken, hacsak nem cserélődik le a népesség, a táj és az épületek megőriznek valamit a régmúltból, és szerencsés esetben ez átörökítődik az utódokba is.

 

Nem tudom mi volt a kiváltó ok, de tény, hogy a 2015-ben alakult együttes sokat felhasznált a hagyományos népzenéből. Viszont az is nyilvánvaló, hogy eszük ágában sincs betartani azokat a szabályokat, kötöttségeket, amelyek elvártak minden folkzenésztől. Legalább ennyit merítettek a hetvenes évek rockzenéjéből, az olyan együttesektől, mint például a Jethro Tull. Az egyik meghatározó hangszer náluk is Säde Tatar fuvolája (Tid att komma hem), valamint Björn Tollin dobolása (komplett dobfelszerelés használ, amennyire ez megállapítható a videóból) is inkább rockos, mintsem más. Végezetül pedig ott a hangzás, ami szintén a fémes bandákhoz hasonlítható – ezektől lesz egyedi a Fränder.

 

Márpedig ez manapság elég nagy szó a világzenében. Gondolom ennek is köszönhető, hogy a második albumuk már nem saját kiadásban jelenik meg, hanem a legjobb húsz világzenei kiadó közé tartozó Nordic Notes logójával. Azonban ezek a számok és dallamok tényleg vannak annyira jók, hogy ha esélyt kapnak, és valaki figyelmesen meghallgatja őket, akkor bárki kedvencévé váljanak. Már csak pár európai turné kell, hogy megkapják azt az elismerést, amit megérdemelnek.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Svarta sparvens sorg, Tid att komma hem, En sommarkväll

2023-ben megjelent album (Nordic Notes)

Weboldal:  https://www.frander.se/

 

 

A zenekar tagjai:

Säde Tatar – fuvola, duda, doromb, ének

Natasja Dluzewska – ének, hegedű

Gabbi Dluzewski – låtmandola, ütőhangszerek, ének

Daniel Dluzewski – basszusgitár

Björn Tollin – ütőhangszerek

 

Közreműködők:

Andreas Berglund – ütőhangszerek

Valter Kinbom – darbuka és alludu

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Evigt regn
  2. Tid att komma hem
  3. En sommarkväll
  4. Rabatud
  5. Õhtu õrna
  6. Svarta sparvens sorg
  7. Kung Björns polska
  8. Kom till mig, jäg väntar -Pt.1 Kom till mig
  9. Kom till mig, jäg väntar -Pt.2 Jag väntar
  10. Under ditt hjärta