Főkép

Ian Brennan egy nagyon fura figura a világzenében, neki köszönhetjük azokat a terepi felvételeket, amiket a világ kevésbé ismert részein még kevésbé ismert népcsoportokkal készített. Legyen szó pigmeusokról vagy más kisebbségekről, ő mindig a különlegeset, az eltűnőben lévőt, az egyedit keresi. Ezúttal sem érte be kevesebbel, és három év bürokratikus ügyintézése után lehetőséget kapott egy rövid látogatásra a Mississippi állam egyik legszigorúbb börtönébe (Parchman Prison).

 

Az efféle kirándulás nem idegen számára, hiszen a terepi felvételek első része szintén börtönben készült (Zomba Prison Project) pár évvel korábban. Brennan vezérelve mindig az, hogy a zenéket, dalokat természetes környezetükben rögzíti. Ebben az esetben ez a börtön vasárnapi evangéliumi istentisztelete volt, ahova értelemszerűen azok a rabok jöttek el, akiknek fontos a hit. Mississippi államról lévén szó blues és gospel dalokat énekelnek, játszanak. Erről bővebben a CD-hez mellékelt füzetben ír Brennan:

 

„A börtön lelkészei külön istentiszteletet hívtak össze különféle énekesekkel, akik több tucat különböző istentiszteletről érkeztek, amelyekre minden vasárnap kerül sor Parchmanban. Eleinte kissé szemérmesen a férfiak egyenként jelentkeztek, és a capella dalokat énekeltek. Egymástól inspirálva azok, akik kezdetben nem voltak hajlandók énekelni vagy vonakodtak énekelni, végül a mikrofonhoz léptek, és sokan másodszor is fordultak a reggel kibontakozása közben. Az egész találkozó egy nem tervezett, teljes zenekarral, mindenki számára ingyenesen tetőzött, miközben a zenészek menet közben kicserélték a kápolna hangszereit.”

 

Ő maga így nyilatkozott a rendelkezésére álló pár óráról:

„Vakon hittem abban, hogy a hangok lenyűgözőek lesznek. De a férfiak csillagászatilag felülmúlták az elvárásaimat az éneklésük mélységével és árnyalataival – és gyakran egyenesen virtuozitásával.”

 

Úgy gondolom, hogy igazából nem az az érdekes, hogy milyen dalokat és milyen színvonalon énekelnek/játszanak az elitéltek, hanem sokkal fontosabb a tény, az érzés, amit a zene nyújt ezeknek az embereknek. Legyen bármennyire reménytelen a helyzet, a muzsika képes vigaszt, enyhülést nyújtani mind a hallgatóság, mind az előadók számára. Hallgatás közben tényleg más állapotba kerülünk – ez a felvétel pont ezt az egyetemességet bizonyította be számomra.

 

Lehet, csak belemagyarázom, de ezek a dalok pont attól válnak egyedivé, különlegessé, mássá, mint az esetleg megszokott feldolgozások, hogy ott van mögötte az előadók személyes tapasztalata, elvégre ezeknek az embereknek sokkal rögösebb út jutott, mint a többségnek. Nem az a kérdés, hogy ők most rosszak, vagy jók, akik eltévedtek útközben, hanem hogy milyen átéléssel, fájdalommal, szomorúsággal, könyörgéssel, hittel álltak a mikrofon mögé.

 

Ez az érzés talán az olyan minimalista számoknál érvényesül a legjobban, mint az egyszál zongorával kísért „I Give Myself Away, So You Can „Use Me” – ez érintett meg elsőként a lemezről. A következő rácsodálkozást a „Solve My Need” okozta, mert az idős énekesnek olyan mély hangja van, amivel csak ritkán találkozom. Mégis, tényleg elhiszem, hogy éneklés közben mindenki szabadnak érzi magát, és talán ez a legfontosabb az itteni rabok számára. Az albumzáró „Lay My Burden Down” pedig méltó lezárása ennek a zenés istentiszteletnek.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Solve My Need, I Give Myself Away, So You Can Use Me, Lay My Burden Down

2023-ben megjelent album (Glitterbeat)

Weboldal: https://www.facebook.com/Glitterbeat

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Open the Eyes of My Heart, Lord / L. Stevenson (age: 29)
  2. I Give Myself Away, So You Can Use Me / az énekes és a zongorista anonim
  3. Break Every Chain / M. Kyles (age: 52)
  4. Jesus, Every Day Your Name is the Same / Parchman Prison kórus és C.S. Deloch (age: 73)
  5. Step into the Water / N. Peterson (age: 63)
  6. Solve My Need / M. Palmer (age: 60)
  7. Falling in Love with Jesus Was the Best Thing I’ve Ever Done / A. Warren (age: 28)
  8. You Did Not Leave Me, You Bless Me Still / J. Sherman (age: 63)
  9. If I Couldn’t Say One Word, I’ll Just Wave My Hand / Parchman Prison kórus és L. Brown (age: 36)
  10. I Gotta Run / L. Stevenson (age: 29)
  11. Hosanna / L. Brown (age: 36)
  12. Locked Down, Mama Prays for Me / Robinson (age: 33) with A. Warren (age: 28)
  13. It’s in My Heart / M. Kyles (age: 52)
  14. I’m Still Here / D. Thomas (age: 30)
  15. Lay My Burden Down / Parchman Prison kórus és C.S. Deloch (age: 73) & M. Palmer (age: 60)