Főkép

Amikor egy kicsit utána olvastam ennek a lemeznek, többen azt írták, hogy ez a zene a klasszikus MBP megújításának tekinthető. Mivel fogalmam sem volt, eszik vagy isszák az MBP-t, kénytelen voltam annak is utánajárni, így ma már tudom, hogy ez a Música popular brasileira, vagyis a populáris brazil muzsika rövidítése, amit a múlt évszázad hatvanas éveiben használtak a bossa nova utáni időszak városi zenéjére. Jellemzője, hogy egyszerre nyúl vissza a jellegzetes brazil stílusokhoz (szamba) és keveri azokat külföldi hatásokkal, mint például a rock.

 

Mindezek után valami olyat vártam, ami tipikusan brazil és modern – és így is lett. A São Paulóban született Anna Setton hangja pontosan az a női hang, ami lágyan körbeöli az embert, képes szerelmesen fülembe suttogni, anyaként altatódalt dúdolni, vagy csak kiénekelni magából az élet okozta örömét. Cseppet sem tolakodó, mégis gondoskodó édesanya módjára mindenhol ott van, ahol szükség van rá. Végig olyan érzésem volt, hogy az éneksávot tudatosan a megszokottnál egy lépéssel hátrébb keverték. Nem tűnik el, nem tolakodik harsányan előre, de mégis jelen van és óhatatlanul mindenki rá figyel.

 

A zene tipikusan brazil, ott van benne a bossa nova lüktetése, meg minden más, amit nemes egyszerűség erre az Amazonas menti országgal azonosítunk. Időnként popos (Sigo dizendo sim), máskor szintetizátor színesíti a képet (Me queira), de végig megmarad könnyed és lükető muzsikának (Amor e sal). Tetszik a címadó „O futuro é mais bonito” visszafogott lágysága, ritmusa, talán itt érvényesül legjobban Anna Setton orgánuma.

 

Hallgatás közben végig az járt az eszemben, hogy ez a lemez nagy valószínűséggel nem kerül fel majd a slágerlisták élére, mert annyira nem különleges, újító vagy egyedi. Ellenben kellemes hallgatnivaló, tele fénnyel, melegséggel, lazán bearanyozza az olyan esős napokat is, mint amilyen akkor volt, amikor a cikkemet írtam. Sugározza a könnyedséget, ami nem feltétlenül azonos az optimizmussal, de persze azért a címválasztás (A jövő szebb) meghatározza az énekesnő hozzáállását, amiről egy interjúban így beszélt:

 „…úgy gondolom, hogy az énekléssel és a zenéléssel a jó energia szószólója vagyok, valamilyen módon szeretetet és pozitív érzéseket közvetítek az emberek felé. Hírvivőnek tekintem magam abban az értelemben, hogy szeretetet hozok az emberekhez. Tehát ebben az értelemben úgy gondolom, hogy ez a küldetésem, ami a zenével kapcsolatos kötelességem.”

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Amor e sal, O futuro é mais bonito, Canto de aruanda

2023-ben megjelent album (Galileo MC)

Weboldal:  https://www.facebook.com/annasettonmusica

 

 

A zenekar tagjai:

Anna Setton – ének

Barro – akusztikus és elektromos gitár

Guilherme Assis - basszusgitár, gitár, harang, szintetizátor

 

Közreműködők:

Aisha Lourenco – ütőhangszerek (6)

Ze Manuel – ének (5)

Karol Maciel – harmonika (1)

Henrique Albino – fuvola, szaxofon, trombita (5, 8)

Ricardo Fraga - dobok (1, 2, 8, 9, 10)

Gilú Amaral – ütőhangszerek, taps (3, 5, 7, 9)

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Saudade é pouco
  2. Sigo dizendo sim
  3. Aproximar
  4. O futuro é mais bonito
  5. Canto de aruanda
  6. Amor e sal
  7. Money no tengo
  8. Forró de dois
  9. Me queira
  10. Sweet as water