Főkép

Bár nem én vagyok a megjelölt célcsoport (10+-os fiúk), igazából sem korban, sem nemben, és még az ufókat sem szeretem, mégis elvarázsolt Holden Rose Lapozz és parázz!-sorozatának második része, az Azonosított repülő tárgy. Kb. 3 óra alatt olvastam ki egyszuszra, mert nagyon érdekelt, mi lesz a történet vége, ami hol egy elképzelt szigeten, hol egy űrhajón játszódik.

 

A főszereplő, Lester Hall egy igazi kocka kiskamasz, akinek orvos az apukája, és pszichológus az anyukája. Utóbbi ráadásul abban az iskolában dolgozik, ahová a főszereplő is jár. Lester visszahúzódó, önbizalomhiányos, kirekesztett, igazából a virtuális világban érzi jól magát. Nehezen tud kapcsolódni a kortársaihoz, emiatt sokszor cikizik, bántják. Ismét Farango szigetén járunk, ahol már nem meglepő módon furcsa dolgok történnek. Liverpool felett egy repülő csészealjat láttak, majd rá pár napra nagyon különös dolgok kezdenek történni a városban. Mintha a gyerekeket egyesével cserélnék ki. Lesterék otthonában is beszédtéma a jelenség, amelyre nincs logikus magyarázat. Egy gyógyszer hatására Lester egyik este az űrhajón, egy robot testében ébred, és hála a számítógépes ismereteinek, hamar visszatérhet a földre, de egy kis baki miatt nem a saját testébe. Ezt a testcserés kalandot a kötet lapjain többször is átéli, hol az osztály leggazdagabb, hol a legagresszívabb fiú bőrében ébredve. Az ő életüknek, mindennapjaiknak megismerése rádöbbenti arra, hogy nemcsak neki vannak problémái, mindenkinek megvannak a saját gondjai, démonai, csak ezeket nem mutatják meg nyilvánosan. Az utazások toleranciára, elfogadásra nevelik, újra és újra ki kell lépnie a komfortzónájából, hogy aztán megoldhassa a rejtélyt.

 

Ami nagyon tetszett, az a szerző történetmesélése. Nem írja túl a dolgokat, nem használ felesleges szlengeket, mégis nagyon igaziak a párbeszédek, és pörgősek. A családi háttér szerepét már A lapátos fickóban is bemutatta Holden Rose, de ha lehet, itt még nagyobb hangsúlyt kap. Annyira jó volt olvasni, hogy azt üzeni a könyv: bármilyen nagy galibába is keveredtél, kérj segítséget a szüleidtől, és együtt legyőztök minden akadályt. A kocka kisfiú, hála az ufóknak, szép lassan elkezd szocializálódni, nyit a társai felé, és be tud illeszkedni. Igazi fejlődésregény, de kamasz problémákkal és mai nyelven. Szívből ajánlom a kiskamaszokat nevelő szülőknek, akár közös (na jó, inkább egymás utáni) olvasásra is.