Főkép

Ezen a lemezen gyakorlatilag bosnyák fado van, amit sevdahnak neveznek. A gond akkor kezdődik, ha valaki nem ismeri, vagy nem tudja mi az a fado. A wikipedia szerint: „A fado életérzése a portugál saudade szóval jellemezhető, amely egyszerre jelent vágyakozást, nosztalgiát, szomorúságot, fájdalmat, de egyben a szerelem és a boldogság lehetőségét is.” A sevdah zene gyakorlatilag a török megszállás alatt született, és keveredik benne a keleti hatás a hagyományos szláv, illetve európai dallamokkal, és hangulatában, életérzésében hasonlít a fadora. „A Sevdah nem pusztán melankolikus zene, hanem egy eszköz, amely a távollét utáni vágyat a jelen ünnepévé alakítja.”

 

Ha mindez nem lenne elég, akkor Damir Imamović egy könyvzenét komponált. Igen, ez nem elírás, mert ha van filmzene, akkor miért ne lehetne könyvzene, amit kifejezetten egy könyvhöz írtak? Ebben az esetben meg pont erről van szó. Aleksander Hemon hasonló című regénye nagy valószínűséggel zacskós kiszerelésben kerül majd a hazai könyvesboltok polcára, lévén tartalma nem kompatibilis a jelenlegi kormányzati elképzelésekkel. Ettől függetlenül, vagy talán éppen ezért, talán egyszer magyarul is olvashatjuk majd az első világháború idején kezdődő történetet. Bár a könyvet nem olvastam, úgy gondolom ez a zene tökéletesen illik hozzá.

 

Amit a The World and All That It Holds albumon hallunk az egyszerre szívbemarkolóan fájdalmasan gyönyörű, elég csak az első, „Sinoć” című számot meghallgatni. Damir Imamović bársonyos hangja meghatározó, amit finoman kiegészít Nenad Kovačić minimalista dobolása, miközben teret enged a hegedűnek és a basszusgitárnak. Természetesen nem csak a bánat, hanem a vidámság is jelen van (Bejturan), és többek között az ilyen váltásoknak köszönhetően nem válik egysíkúvá, unalmassá a lemez.

 

Időnként felbukkan valami éteri hangulat (Teško je ljubit tajno), amit csak fokoz a lecsupaszított hangszerelés. De nagyon tetszik a vendégmuzsikusokkal rögzített két szerzemény, mert meglepő módon a harmonika (Harmoniko) és a klarinét (Koliko je širom svijeta) jól illik a sevdahhoz.

 

Nyolcadik albumával Damir Imamović újra elvarázsolt, mert ahogyan a bánatról, szerelemről, vágyakozásról énekel, az egyszerűen lenyűgöző. Nem csoda, hogy felkerült a világzenei slágerlistákra. Nem tudom eldönteni, hogy azokat a dalokat szeretem jobban, amelyekben mind a négy muzsikus jelen van, vagy azokat érzem közelebb magamhoz, amikor kevesebben vannak a stúdióban. Ilyen pillanat a „Teško je ljubit tajno”, ami a rejtett, eltitkolt szerelemről szól – lehet ennél jobb példát mondani a reménytelen vágyakozásra? Egy biztos, akárcsak az előző, Singer of Tales című korongot, ezt is időről-időre előveszem majd. Kivált, ha a hangulatom pont ilyen muzsikára lesz szükségem.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Sinoć, Teško je ljubit tajno, Bejturan

2023-ben megjelent album (Smithsonian Folkways)

Weboldal: https://www.facebook.com/damirimamovic

 

 

A zenekar tagjai:

Damir Imamović – ének, tambur, gitár

Ivana Đurić – hegedű

Ivan Mihajlović – basszusgitár

Nenad Kovačić – ütőhangszerek

 

Közreműködők:

Mustafa Šantić – harmonika, klarinét

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Sinoć (Last Night)
  2. Bejturan (Wormwood)
  3. Anderleto
  4. Teško je ljubit tajno (It’s Hard to Love in Secret)
  5. Kad ja pođem draga (When I Leave, My Dear)
  6. Harmoniko (Accordion)
  7. Osmane
  8. Madre mija si mi muero (Mother, If I Die)
  9. Snijeg pade (The Snow Has Fallen)
  10. Nočes, nočes (Nights, Nights)
  11. Koliko je širom svijeta (As Vast as the World)