Főkép

Az orosz világzenei listának köszönhetően került a lejátszómba az evenkik népcsoportba tartozó Aina (Ksenia Kruchinina) új albuma, ami nyilvánvalóan nagyon sokat merít a népzenéből. Az mindenesetre meglepett, hogy a korongot kísérő booklet angol nyelvű, csak a dalszövegek kétnyelvűek (cirill és angol), nem tudom ez mennyire szándékos, és célozza meg a határon túli zenekedvelőket.

 

A kilenc dal zenéje nagyon eltérő, az első például sokat köszönhető a nyolcvanas évek diszkójának (Ollomimni), amit remekül ellenpontoz a doromb és az ének. Utána rögtön egy révülés következik (Shaman's Drum), elszállós hangszereléssel és egyedi kántálással, ami átmenet a normál éneklés és a ráolvasás között. A következő bánatos szerzemény egészen eltérő hangulatba visz bennünket (Begakan), itt Aina tényleg átéli a magára hagyott, megcsalt szerető szomorúságát.

 

Mire eljutottam idáig, nyilvánvalóvá vált számomra, hogy Aina a manapság egyre elterjedtebb/népszerűbb, elektronikával kevert népzene/világzene kategóriába tartozik. Nincs ezzel semmi baj, sőt, ez egy remek lehetőség mindazok számára, akik valami újat szeretnének létrehozni. Láttam már erre korábban nagyon jól sikerült példákat (Suistamon Sähkö, Omiri), szóval inkább csak az volt a kérdés, itt mennyire tudják az elképzelést megvalósítani.

 

Úgy érzem, ez többnyire sikerült, gondolok itt például a hipnotikus/révülős, egyúttal minimalista „Tunguska” című számra, ahol a monoton dobolás és doromb, kiegészítve a sámánizmust idéző énekkel valóban megával ragadja a hallgatót (valaki ezt sámántechnónak titulálta). Bár az is tény, hogy az elektronikát visszafogottan használják, inkább csak aláfestésként van jelen, ritkán helyezik előtérbe. Tovább megyek, az egész albumot jellemzi valami megfoghatatlan misztikus hangulat. Azt nem tudom, hogy ez a szövegek korának, vagy a komponálásnak tudható be – de ettől még ott van. Mondjuk az is tény, hogy Artemy Novoselov, aki a zenét írta, remek munkát végzett, nem önálló számok sorjáznak egymás után, annak ellenére van íve a Northstarnak, hogy nem koncept albumról beszélünk. Kíváncsi lennék hogyan hat ez a zene élőben.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Begakan, Ollomimni, Tunguska

2023-ben megjelent album (DDBD Records)

Weboldal: https://www.youtube.com/@ainazvuk

 

 

A zenekar tagjai:

Ksenia Kruchinina – ének

Artemy Novoselov - hanggyártás, keverés, maszterelés

Elina Kanzychakova - executive producer

 

Közreműködők:

Polina Shuntikova – háttérvokál

Grisha Zelenko – basszusgitár (Ollomimni)

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Ollomimni 2:50
  2. Shaman's Drum 4:05
  3. Begakan 4:22
  4. Ayakchana 2:28
  5. Echo 2:52
  6. To My Land 2:35
  7. Yoharyo 2:24
  8. Tunguska 5:58
  9. Craftswomen 2:30