Főkép

Azon picit meglepődtem, hogy ez már a 10. nagylemeze a Zöld-foki szigetekről származó énekesnőnek. Ezúttal főként Theo Pascal közösen írt szerzeményeik kerültek fel a lemezre, és csupán három feldolgozás színesíti a képet. A saját dalokhoz az ihletet részben a COVID okozta elszigeteltségből és egy német-török filmből (The Edge of Heaven) merítették.

 

Még mindig úgy gondolom, hogy nagyon könnyű beleszeretni bársonyos hangjába, mert van benne némi incselkedés, rengeteg érzelem és nem utolsó sorban egyfajta puhán körénk tekeredő énekből szőtt sál, amely egyszerre cirógató és lélekteli. Egyszer sem emeli fel a hangját, nincs szüksége hangoskodásra, mert halkan is képes megérinteni a hallgatót. Ráadásul így sokkal intimebb közelségbe kerül hozzám, időnként mintha közvetlenül előttem állna, és a fülembe suttogja sorait (My Baby just cares for me).

 

A zene többnyire jazz, amit magától értődő természetességgel bolondítanak meg afrikai ritmusokkal (Interconnectedness), vagy leheletnyi reggae lüktetéssel. Ebben a számban a zongora ellentéteként járják a saját útjukat az ütőhangszerek, míg Carmen Souza szövege a közösségről szólnak:

„Mi köt össze minket

Az egyedülléttől való félelem”

 

A „My Baby just cares for me” jelenti számomra az egyik csúcspontot, ezt a feldolgozást sikerült teljesen a maguk képére formálni – és legalább annyira jól sikerült, mint mondjuk Nina Simone verziója. Csak zeneileg teljesen más, lassítottak a tempón és a zongora helyett a gitárra helyezték át a hangsúly. Nagyon fura, hogy mindkét feldolgozás nálam a bárzene kategóriába kerül, csak éppen óriási a különbség közöttük.

 

Összességében ez egy vidám (Kuadru Pintadu), gyakran mosolygós album, Carmen Souza ezúttal nagyon személyes történeteket mesél nekünk, melyek valahol mégis jóval többek, egyetemesebbek. A zene nagyon jazz, kicsit Afrika, kicsit latin – és ez így együtt meghitt és érdekes. Úgy vélem, ezúttal nem csak emlékezetes történetek/szövegek születtek, hanem ezekkel szimbiózisban élő, lélegző muzsikát komponált az énekesnő és Theo Pascall. Talán egyszer járnak felénk.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: My Baby just cares for me, Interconnectedness, Kuadru Pintadu

2022-ben megjelent album (Galileo MC)

Weboldal: https://carmensouzamusic.blogspot.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Carmen Souza – ének, gitár

Elias Kacomanolis – dobok, ütőhangszerek

India Pascal – zongora

Marcos Alves – dobok, ütőhangszerek

Theo Pascal – basszugitár

Zoe Pascal – dobok, ütőhangszerek

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Kuadru Pintadu
  2. Dja Txiga
  3. Sopru di Amor
  4. Interconnectedness
  5. My Baby just cares for me
  6. Gratidon
  7. Mamam
  8. Sous le ciel de Paris
  9. Silver Blues
  10. Pata Pata