Főkép

Az utolsó Sainkho Namtchylak lemez valamiért kimaradt a rovatból, ezért kíváncsian vártam, ezúttal mivel lep meg a tuvai énekesnő. A 2016-os Like a Bird or Spirit, Not a Face érdekes együttműködés volt, amin a tuareg, más néven a sivatagi rockzenét ötvözte a torokénekléssel. A mostani korong egészen másfajta muzsikát rejt, aminek csak részben oka a felvételek helyszínéül választott Velence, jobban mondva annak lakatlan szigetei.

 

A mostani album alcíme – Bird songs & lullabies – picit segít értelmezni az elképzelést, miszerint itt altatódalokat hallunk, csak ne a hagyományos szöveg és dallamvilággal rendelkező énekekre gondoljunk, hanem egy erősen kísérletező, a szöveg helyett a hangulatra, az érzésre koncentráló kísérletre. Jó példa erre a „Search & Rescue” ahol az énekesnő hangjait minimalista, alig felismerhető hangszerek kísérik.

 

Természetközeli élményt pár számban a háttérben hallgató víz (Rising Tides), vagy madárhangok okoznak (Migration Trails), bár ezeknél sokkal jobban érvényesül az eredeti szándék, miszerint Sainkho Namtchylak a természet nyelvén szólal meg. Városi ember lévén ezzel nem tudok maximálisan azonosulni, de időnként érzem a rezonanciát, a lelassulást, az egy hullámhosszra kerülést.

 

Ehhez persze teljes odafigyelés szükséges, háttérzeneként kár elindítani ezeket a számokat, mert egyszerűen nem fognak működni. Ezt a programot leginkább egy szabadtéri helyszínen hallgatnám meg, ahol a fák körbeölelik a nézőteret, és a felettünk sziporkázó csillagok segítenek a befogadásban. Ehhez ideális az olyan mostre hosszúságú kompozíció (17 perc), mint a hipnotikus „Rising Tides”. Aki nem vigyáz, az a végén vagy elszenderül, vagy a jógaórák közepén elhelyezett ellazulási fázisba kerül.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Search & Rescue, Singing to the Sea, Inside Asylum

2023-ban megjelent album (Ponderosa)

Weboldal: https://www.facebook.com/profile.php?id=100075921201724

 

 

A zenekar tagjai:

Sainkho Namtchylak - ének

 

Közreműködők:

Ian Brennan - hangszerek

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Inside Asylum
  2. Search & Rescue
  3. Migration Trails
  4. Rising Tides
  5. At Pier’s Edge
  6. Reverse Healing
  7. Singing to the Sea