Főkép

A szó hagyományos értelmében ez a lemez szerintem nem sorolható a világzenék közé, miként népzenének sem tekinthető, bár tény, hogy gyökerei évszázadokkal korábbra nyúlnak vissza. A lemez szúfi vallásos dalokat gyűjt össze, a szíriai Aleppó városából, annyi változtatással, hogy az eredetileg a cappella dalokat hangszeres kísérettel énekli Khaled Alhafez, és a muzsikusok között szíren kívül más nációk is képviseltetik magukat.

 

Nem ez az első találkozásom a szúfi kerengő dervisek zenéjével, hiszen évekkel korábban már írtunk a Pakisztán vallási és szúfi zenéje című DVD-ről (ajánló erre). A lényeg ugyanaz maradt, hangokkal megfogalmazni a letisztult, minden érdektől mentes Isten iránti szeretet. Legalábbis nekem még mindig ez jut szembe, ha ilyen muzsikát hallgatok (persze a szövegeket nem ismerem, bár a booklet előzékenyen az eredeti arabon kívül, holland, francia és angol fordítást is tartalmaz). Akit komolyabban érdekel, az további érdekességeket és magyarázatokat talál a felvezető szövegben: például miért öt waslára osztották fel a tizennyolc szerzeményt, és mi az a maqam. Vagy miért kezdődik mindegyik wasla instrumentális felvezetéssel?

 

Ha figyelembe veszem azt a pusztítást/pusztulást, amit a polgárháború során, a 2012-2016 közötti ostrom alatt elszenvedett Aleppó, akkor ez a lemez értékmentésnek, hagyományőrzésnek is tekinthető. Gondolok itt az énekstílusra, no meg az olyan hagyományos hangszerekre, mint az úd és a qanun. Ebből a szempontból is fontosnak gondolom a Last Breaths From Aleppo albumot, de persze önmagában, zeneként értékelve is egzotikus. Befejezésül javaslom a cikkem végén látható mindkét klip megtekintését (az elsőben a címlapon lefotózott dervis is fellép), mert jól visszaadják a zene hangulatát.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Taba waqti, Yasafa Al-Azman, Bahi alsana

2023-ban megjelent album (Muziekpublique)

Weboldal: https://www.facebook.com/profile.php?id=100075971296029

 

 

A zenekar tagjai:

Hatim Aljamel – dervish

Khaled Alhafez – ének

Marwan Fakhir – hegdű

Simon Leleux – ütőhangszerek

Tammam Alramadan – nay

Yousef Zayed – úd (oud)

Youssef Nassif – qanun

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Hijaz Hamayun Pesrev
  2. Eishqo Aljamal
  3. Allamo almahboba hajri
  4. Hajarni Habibi
  5. Nakhat alrihla
  6. Billahi wa zahi aljabin
  7. Yasafa Al-Azman
  8. Shefaa
  9. Ayuha Al-uzzal
  10. Ya murshidana lilhaq
  11. Taba waqti
  12. Bahth an alzzaman aldaee
  13. Habbat Riaho AL-Ahiba
  14. Munyati Sida Almilah
  15. Qanon sarih
  16. Bahi alsana
  17. Dari man tahwaho dari
  18. Yaghussna banen