Főkép

Igen, hála az égieknek, ezt is megértük! Immáron négyszáz kötet jelent meg a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatban, ami több szempontból is örvendetes a számomra. Egyrészről azt mutatja, hogy igen szép emlékű, olvasási élményekben és értékekben gazdag múltra tekinthetek vissza. Másrészről a jelenre se lehet panaszom „Galaktikus vonalon”; hat éve jelent meg a 300. – szintén – novelláskötet. Kis játék a számokkal; ez évi tizenhat könyvet jelent, tehát havonta több mit egy könyv ebben a sorozatban megjelent. Harmadrészt a 400. kötet novelláit olvasva meggyőződésem, hogy jövője is van a műfajnak – idehaza biztosan –, hiszen a hazai tudományos-fantasztikus irodalommal foglalkozó szerzők színe-java tiszteletét teszi ezeken a lapokon a „régi nagyoktól” az „ifjú titánokig”.

 

Ahogyan az a Galaktika Magazinra már az indulása óta jellemző volt, nem csak szigorúan tudományos-fantasztikus írásokat közölt. Így van ez ebben a válogatáskötetben is; találkozhatunk fantasy-vel, misztikus történettel vagy a bizarr/groteszk kategóriába tartozó írásművel.

 

A novellák jelentős része reflexió jelen korunk különböző problémáira, például a globális felmelegedés és annak lehetséges következményei, vagy a szomszédunkban dúló háború. Ahogyan az egyik – már sok nyarat látott – szerző fogalmaz, manapság nagyon divatos negatív jövőképpel az olvasók elé állni. Nos, jelen kötet igen sok írása is ilyen. Hogy ez kinek mennyire „jön be”, azt majd ki-ki eldöntheti a könyvet elolvasva. Nekem személy szerint egy picit soknak tűnt, de ha nyitott szemmel és elmével körülnézünk a világba, akkor elég csekély okunk van hurráoptimizmussal tekinteni a jövő felé. Sajnos.

 

De feledve, megfelelően a helyén kezelve ezeket a negatív jövőképeket és a többi írásművel együtt tekintve a kötetet, azt mondhatom, hogy igen széles spektrumot ölel fel alapötletek szintjén ez a válogatás. Úgy gondolom Németh Attila, aki a szelekciót végezte, jó munkát végzett.

 

Aki valamennyire is otthonosan mozog a tudományos-fantasztikus írásművek területén, annak igazán üdítően hathat az a válogatás, aki csak érintőleges vagy eddig még sehogy nem foglalkozott ezzel a műfajjal, annak pedig jó kiindulási pont lehet ez a könyv.