Főkép

Utoljára a 2018-as lemezük (Mostar Sevdah Reunion presents Sreta: The balkan autumn) alkalmából írtam az együttesről, és hosszasan lelkendeztem: „A zene azon kívül, hogy jogosan kerül a léleksimogató kategóriába, a sevdalinkán kívül leginkább a bárzenével rokon – legalábbis azzal, amit annak mondok. A zongora, a dobseprűvel püfölt dob, a bőgő – ezen hangszerek jazzes játéka meglepő módon szép harmóniában van a hagyományos stílusú énekkel.”

 

Első hallásra a hangszeres tudás semmit sem változott, profi társulat rugaszkodik újfent neki, hogy a kedvenc sevdalinkámat új ruhába öltöztessék fel, megtartva régies báját, hangulatát. A fő csapásirány a blues felé mutat, ami logikus választás, elvégre mindkét stílus védjegye a szomorúság, a bánat, a magány és a szenvedély. A zene arab-török-bosnyák keverék, amit korábban rock és jazz elemekkel vegyítettek, most pedig hozzácsaptak némi bluest.

 

Nekem nagyon tetszik Antonija Batinić hangja, ha van orgánum, ami tökéletesen illik a sevdalinkához, akkor az övé pontosan ilyen. Kellően bársonyos, tele érzéssel, de közben azért erő is van benne, és nem utolsó sorban teljesen természetes, nincs benne semmi műviség, erőltetettség. Egyszerre van a torkában rock, blues, jazz és persze a hagyományos sevdalinka – igazán hátborzongató, amit a mikrofonnál művel.

 

Kedvencem az albumról a „Srdo Moja”, ami eredetileg hagyományos bosnyák dal, de ebben a verzióban egy lendületes nóta, amit egyáltalán nem túlzás rádióbarát slágernek nevezni, a hangszerelés meg messze túlmutat a hagyományokon. A zongora és a gitár annyira eltávolodik az eredeti sevdalinkától, amennyire csak lehetséges, és az egész felett ott szárnyal Batinić éneke (lásd első klip).

 

Az album utolsó száma tisztelgés a 2021-ben elhunyt Milutin Sretenović Sreta előtt (akivel az előző lemezt készítették). Ez érzésem szerint kilóg a többi közül, közben meg pontosan itt van a helye. Ennek ellenére, kerek egésznek tartom a Lady Sings the Balkan Blues-t, mind hangulatát, mind hangszerelését tekintve. A Mostar Sevdah Reunion ismét bizonyította tehetségét, és ami legalább ennyire fontos, kísérletező kedvét, amivel mindig keresik a fejlődés, az újítás, a továbblépés útját.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Srdo Moja, Moj Dilbere, Mene majka jednu ima

2022-ben megjelent album (Snail Records)

Weboldal: http://www.mostarsevdahreunion.com

 

 

A zenekar tagjai:

Mišo Petrović – gitár

Sandi Duraković – gitár

Marko Jakovljević – nagybőgő

Ivan Radoja – hegedű

Gabrijel Prusina – zongora, harmonika

Senad Trnovac – dob

Antonija Batinić – ének

 

Közreműködők:

Boris Vuga – harmonika (2, 3, 5, 6, 7, 9 és 11)

Orhan Maslo – ütőhangszerek (2, 7 és 11)

Ivan Sušac – trombita (1)

Sreta – ének

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Teško meni u Sarajvu samoj
  2. Mene majka jednu ima
  3. KADA MOJA MLADOST PRODJE
  4. Srdo Moja
  5. DA SAM PTICA
  6. NEGDJE U DALJINE
  7. Moj Dilbere
  8. SEJDEFU MAJKA BUDJAŠE
  9. ZAPJEVALA SOJKA PTICA
  10. OMER BEŽE
  11. KAD MUZIKA STANE (bonus track- duet with Sreta)