Főkép

A gyereknevelés olyan, mint a foci – elméletben mindenki fekete öves benne. Csak aztán jobb esetben jön a gyakorlat, ahol az olvasottak/előre kitalált teóriák működnek vagy nem. Nekem is voltak elveim a szülés előtt, amelyekről cikkeket olvastam, aztán élőben már nem állták meg a helyüket, másnál viszont a mindennapok része lett. Ahány ház, annyi szokás, és nevelési elv, de ami talán egyetemes, az az igény, hogy jobbak legyünk, mint a szüleink voltak. Hogy még többet, még jobbat adjunk. Vannak, akik szerencsések voltak ezen a téren, mert már alapból is magasan van a léc, másokat egy narcisztikus anya nevelt, aki nem tudott elég odaadó lenni. Dr. Karyl McBride kötete ez utóbbi esetet írja le, és próbál gyakorlati megoldást adni a múlt lezárására, a továbblépésre, miközben a korábbi generációk harcait is elismeri, és próbál magyarázatot találni a kialakult helyzetekre.

 

Kisgyerekként esélyünk sincs megkérdőjelezni a szüleink nevelési elveit, mindent elfogadunk, természetesnek veszünk, hiszen nincs előttünk más példa. De felnőtt fejjel, és tapasztalatokkal a hátunk mögött már felvetődhet bennünk a kérdés: megkaptuk-e a kellő odafordulást, empátiát, amelyre szükségünk volt. Ha még sohasem érezted magad elégedettnek a teljesítményeddel vagy bármibe is fogsz, azt feladod, és nincs elég kitartásod, akkor nagy valószínűséggel egy narcisztikus anya nevelt, aki nem tudott maximálisan jelen lenni az életedben kisgyermekkorodban. A kötet három részre tagolódik, az első fejezet hosszan tárgyalja a jeleket, amelyekből egyértelműen kiszűrheted, ha ebbe a csoportba tartoztál. Az elméleti tudásanyag mellett a saját, több évtizedes praxisából hozott eseteket is beemelt, így még könnyebb kapcsolódni a témához, és keresni az egyezéseket. Szó esik még a kialakulás okáról, a család többi tagjáról, a leosztott szerepekről. Nem könnyű szembesülni az igazsággal, de szükséges a továbblépés miatt. A második fejezet a narcisztikus anya melletti évek személyiségre, felnőtt életre, párkapcsolatra gyakorolt hatását mutatja be. A szerző szerint kétféle irányt vehet a sorsa egy nőnek: teljesítménykényszeres és önszabotáló lehet. Két véglet, de a probléma forrása ugyanaz. A zárófejezet pedig gyakorlati megoldásokat kínál, elvégzendő feladatok révén kőkemény lelki munkával ígéri a megváltást, a felszabadulást. Dr. Karyl McBride nem árul zsákbamacskát, kihangsúlyozza, mennyire nehéz és megterhelő ez az út, de a végeredmény miatt megéri a befektetett energiát.

 

Ha valamilyen visszatérő problémával küzdünk, és úgy érezzük, a célcsoportba tartozunk, akkor mindenképp érdemes belekezdeni ebbe a kötetbe. Hatalmas tudásanyagot, szakmai hátteret ismerhetünk meg belőle, de nem tudományos nyelven, hanem teljesen közérthetően megfogalmazva. A gyakorlati példák segítenek még jobban megérteni a leírtakat. Nekem kifejezetten tetszett, hogy filmekből, könyvekből is hozott párbeszédeket a szerző, amelyek felett talán a mozizás közben el is siklottam volna. Nehéz olvasni, nehéz elindulni a gyógyulás felé, de a generációkon átívelő rossz mintázat felülírásának hite továbblendíthet az akadályokon. Minden nőnek ajánlom, aki jobb anya lenne vagy csak szembenézne a gyermekkorával és fejlődni szeretne.