Főkép

Utoljára 2017-ben hallottam a jamaicai társulatról, amikor megjelent a The Soul of Jamaica albumuk, jóféle klasszikus reggae muzsikával, fiatal és idősebb előadókkal a mikrofon mögött. Most, amikor az új korongot hallgatom, rá kellett jöjjek, legalább egy éve nem fordult meg a lejátszómban ilyen zene, és bizony tudat alatt ez hiányzott. Az a laza lüktetés, ami az alapja, az a napsugaras életszemlélet, illetve az élet élvezete – nos, arra mindig vevő vagyok, legalább annyira szükségem van rá, mint a D vitaminra.

 

A 2023-as Family Affair bámulatos valami. Érződik rajta, hogy a komplett lemezt négy nap alatt vették fel. Négy nap alatt! – más ennyi idő alatt még a dobsound beállításával sem végez. Itt meg már pakoltak is összefelé, pedig biztos nem volt egyszerű mindenkit a kellő időben a helyszínre invitálni. További extra, hogy nem hangszigetelt stúdióban zajlottak a felvételek, hanem a szabadban, keresve és megtalálva a természetességet, a harmóniát, az egymásra hangolódást. Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy mennyit gyakoroltak előtte, vagy ezek tényleg annyira népszerű, közismert dalok, amelyeket mindenki ismer és énekel, és ezért hajnali kettőkor, félálomban is képesek eljátszani azokat.

 

Egyszerűen imádom Cedric Myton hangját az első nótában (Humanity), sokkal bensőségesebb, mint az eredeti verziót éneklő Prince Lincolné, amit csak felerősít a hangszerelés (lásd az első klippet a cikk végén). A Keith & Tex duó saját, évtizedekkel korábbi slágerüket dolgozták fel, bár ez talán túlzás, mert majdnem mindent megtartottak az 1967-es eredetiből, csak helyenként kiegészítették egy-két hangszerrel.

 

Aztán következik az egyik kedvencem, a jazzes ízekkel bíró „Baltimore” (második klip), amit Randy Newman 1977-ben még egészen más stílusban rögzített, és csak egy évvel később, Nina Simone újragondolásában közelített a reggae-hez. Akit érdekel ez a fejlődés, az nyugodtan keresgéljen, meg fog lepődni. Ez az új változat tele van fúvósokkal, sokkal inkább építkezik a reggae lüktetésre, mint az elődök, de közben azért maradt benne jazz is.

 

A folytatásban ismét a Keith & Tex duó veszi kézbe a mikrofont, hogy egy 1968-as dalt énekeljenek – nagyon tetszik a „Down the Street”, mert egyszerűen ellenállhatatlan, táncra, mosolygásra késztet (harmadik klip). Nem mesélek el mindent a többi számról, de talán már ennyiből is kiderült, hogy egy ihletett slágergyűjteményt rejt a Family Affair, tele tehetséges muzsikusok örömzenélésével. Reggae és jazz keveredik a számokban – lásd például az utolsó „Groovy Situation” tételt – lélekkel, szívvel előadva, de pont ettől lesz ilyen szerethető és emlékezetes, sokáig dúdolható muzsikával tel. Remélem nem kell újra ennyi évet várnom a folytatásra.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Baltimore, Groovy Situation, Humanity

2023-ban megjelent album (Chapter Two Records)

Weboldal: https://www.facebook.com/Innadeyardmusic

 

 

A zenekar tagjai:

Dwight Pinkney – szóló és ritmusgitár

Franklyn ‘Bubbler’ Waul – zongora

Delroy ‘Worm’ Neville – basszusgitár

Guillaume ‘Stepper’ Briard – szaxofon

Everald Gayle - harsona

Bernard ‘Sheldon’ Donaldson - fuvola

Kush McAnuff - dob

Alphonso Craig – ütőhangszerek

Phillipp Supersad, Deraja Mamby, Kiddus I – ütőhangszerek

Cedric ‘Congo’ Myton, Deraja Mamby, Keith & Tex, Worm, Stepper – háttérvokál

Didier Bolay - trombita és harsona

 

Közreműködők:

Cedric Myton, Keith & Tex, Winston McAnuff, Johnny Osbourne, Kiddus I, Steve Newland, Derajah, Kush McAnuff & Keith Rowe

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Humanity ft. Cedric Myton
  2. Tonight ft. Keith & Tex
  3. Baltimore ft. Winston McAnuff & Johnny Osbourne
  4. Down the Street ft. Keith & Tex
  5. Truth & Right ft. Johnny Osbourne
  6. Fire Burn ft. Kiddus I
  7. Touch me ft. Steve Newland
  8. Africa ft. Derajah
  9. Days Chasing Days ft. Cedric Myton
  10. Stop That Rain ft. Keith & Tex
  11. Sun is setting in the Sea ft. Winston McAnuff
  12. Come Away ft. Kush McAnuff
  13. Groovy Situation ft. Keith Rowe