Főkép

Ismeretterjesztő gyerekkönyvekkel Dunát lehetne rekeszteni, kevés annál biztonságosabb dolog van, mint ilyet kiadni. De az, hogy sok ilyen van, nem jelenti azt, hogy jók is. Nyilván egyéni elbírálás alá esik, kinek mi tetszik, így csak a magam véleményét tudom képviselni, és előre „le is lövöm a poént”: szerintem ez egy jó könyv annak, ami.

 

A kiadó 7-10 éveseknek ajánlja, bár e korosztálynál fiatalabb és idősebb népek is kedvükre forgathatják, ha szeretik a különféle keréken vagy lánctalpon gördülő gépeket, melyek különféle munkákat tudnak elvégezni. Talán nem túl sztereotip a kijelentés, hogy nagyon sok fiút és nem is kevés lányt érdekelnek az ilyesmik.

 

A Menő erőgépek szerintem kép és szöveg tekintetében is olyat ad, ami megfelel a gyerek olvasóknak, és a szülők sem fognak tőle agybajt kapni. Egyrészt tetszik, hogy az illusztrációk, bár egyszerűsítettek, nem idétlenek, felismerhetőek maradtak az egyes masinák, anélkül, hogy mérnöki pontosságra törekedett volna az író-illusztrátor. Ugyanakkor minden géphez kapunk egy oldalpárt, ahol egész alaposan bemutatja a különféle alkatrészeket, de ezt sem viszi túlzásba. Sőt, mindig van néhány apróság, amit meg kell keresni az oldalpáron, és ez interaktívabbá teszi az élményt. S az is jó, hogy nem tett Verdák-módra szemeket a munkagépekre, mert ezt a vonalat már rég túltolták megannyi könyvben és animációs filmben.

 

Van viszont két emberi szereplő is, az ő jelenlétük kissé a muszáj kategóriába esik. Szerencsére Ida és Hans nem sok vizet zavarnak, néhány humoros ill. az ismereteket bővítő mondaton túl nincs sok szerepük, és ez így van rendjén. Ez nem mesekönyv, nincs benne történet, a két gyerkőc ennél sűrűbb szerepeltetése fölösleges lett volna.

 

Nincs viszont fölösleges rész a szövegben: minden erőgépnek 3x2 oldal jut, az első oldalpáron alaposan bemutatja a felépítését, a másodikon működés közben láthatjuk, a harmadikon pedig az alkatrészek jönnek. Az átadott információmennyiség elég a korosztálynak és az egyszeri érdeklődőknek, s aki ennél többet akar tudni, így kellő alappal rendelkezik majd a további kutatáshoz.

 

Szóval aki valaha is álmodozott róla, hogy traktort, kombájnt vagy épp homlokrakodót vezessen, az bátran kezdje ezzel az ízléssel és gonddal megírt-megrajzolt könyvvel, mely a túltolt cukiság és hype helyett értelmesen mutatja be a menő erőgépeket.