Főkép

Ralph Towner legfrissebb szóló albuma csak sokszori lejátszás után engedi magához közel a hallgatót. Elsőre picit színtelen, a megszokás szertelen és parttalan hullámain csapongó folyamnak tűnik (Flow), és a címadó „At First Light”-al szemben, egyáltalán nem válik azonnal láthatóvá a művész munkásságát jól ismerőknek, hogy miért is izgalmas és érdemes koncentrált figyelemre ez az új korong. Ezért engedünk az időnek és gyakran visszakerül a lejátszóba és lejátszási listánkra, amelynek kontextusában, főként egy sor más művész szóló albumával összehasonlításban új értelmet nyer Towner legújabb munkássága is.

 

Az ECM label egy másik nagy csillaga, John Scofield tavaly jelentetett meg egy ’self-titled’ korongot, amelyen „overdubbed” elektromos gitáron játszik csendesen. Többek között helyet kapott a jól ismert amerikai „traditional”, a „Danny Boy”, amit most talán a kiadó indíttatására játszik fel Towner akusztikuson. Az összehasonlítás természetesen adja magát, és az eltérő hangszerelésen túl, természetesen az egyedi megközelítésmódoktól válik igazán izgalmassá kétszer is a darab. Mindkét felvételen jól kitapinthatók a művészek sajátos stílusjegyei: Scofield a zárt legátók és a country nyitottsága közti feszültségére építkezik, míg Towner egy himnikus megközelítésmódot választ, egy képzelt amerikai népi idolt celebrálva. A Scofield-i kosz áll szemben a Towner-i tisztasággal, a vidéki élet jelen mocska a farmerek idealizált távoli képével, amire csak poros fátyol vetül.

 

 

Towner a kiadvány füzetecskéjében szokatlanul beszédes – ahogyan a borítóképen sem jellemző, hogy maga a művész szerepeljen –, és a videóban elhangzottakhoz hasonló módon röviden megfesti saját zenei fejlődésének portréját, amelyben az őt ért zenei hatások és zenei tanulmányok kapnak elsősorban teret. A klasszikus gitár iránti érdeklődését a hangszer zongorajellege keltette fel benne 1963-ban, mielőtt Oregonban zeneszerzésből diplomázott; az egyetem alatt pedig jazz zongorázni is tanult Bill Evans hatására. Mindez önmagában is magyarázatot ad Towner szofisztikált polifóniára, a hangszínek és dinamikák folytonos variálási kísérleteire, összetett kompozícióira, amelyek egyesével hallgatva még inkább feltárják önmaguk komplexitásait.

 

Towner mesterien játszik a hanghosszúságokkal, és a hangok lecsengését követő, természetesen beálló csenddel, ami így az állandóság és a belátható térazonosság képzetét teremti meg, egy stabil pontot kínálva, amelyhez visszatérve mindig találhatunk egy kis megnyugvást.

 

Előadó:

Ralph Towner – gitár

 

Elhangzó szerzemények:

1. Flow

2. Strait

3. Make Someone Happy

4. Ubi Sunt

5. Guitarra Piccante

6. At First Light

7. Danny Boy

8. Fat Foot

9. Argentinian Nights

10. Little Old Lady

11. Empty Stage