Főkép

Oltári nagy rap-és metálbulit csapott a Papa Roach és a Hollywood Undead a veszprémi Gyárkertben 2023. június 13-án, ahová mindenkinek érdemes legalább egyszer ellátogatnia a zenék és a környezet miatt. A két amerikai együttes igazi fesztiválangulatot teremtett ezen az estén.

 

Idén Veszprém Európa kulturális fővárosa, ennek alkalmából pedig rengeteg programot rendez a város. A nemrég nyílt Gyárkert Kultúrpark ezen a nyáron számos külföldi és hazai sztárelőadót sorakoztat fel, köztük olyanokat is, mint Iggy Pop, a Kraftwerk vagy a Franz Ferdinand.

 

Az amerikai Papa Roach '93-ban alakult, az '97-ben jelent meg első stúdióalbumuk, azóta többféle zenei irányzatot kipróbáltak, nem ragadtak le az egyszerű nu metalnal, így lett igazán színes és dallamos zenéjük hangzásvilága. Hazánkban többször jártak, és jelenleg havonta 11 millió hallgatójuk van Spotify-on. Több kisebb zenei díjat bezsebeltek már, de jelölték őket Grammyre is, bár azt eddig még nem tudták elhozni. A zenekar négy tagból és egy pót-turnétagból áll, aki nem más, mint a basszusgitáros öccse, ő gitáron, ütőhangszeren, sőt még szintetizátoron is beszáll a koncertek alatt, így sokkal komplexebb a műsor. Jelenleg új lemezükkel turnéznak nálunk.

 

Érkezésemkor, a nyitás előtti órákban már több tucatnyian álltak a Gyárkert Kultúrpark kapujában és a koncertre érkezők pólóiból ítélve sokan jöttek az előzenekar, a szintén amerikai Hollywood Undead miatt is. A metálbanda elég gyakran jár Magyarországon, már többször léptek fel a Papa Roachcsal közösen nálunk, elég erős hazai rajongótábort tudhatnak magukénak, és a Spotify-on őket is havonta körülbelül 5 millióan hallgatják.

 

Kedden öt óra után el is kezdtek befelé szállingózni az emberek és hamar megtöltötték a hatalmas „kertet”. Mikor a Hollywood Undead megkezdte a show-t – a csapatból mindenki énekkel, rappel és még hangszeren is játszik – már tombolt a közönség.

 

A Papa Roach megjelenése a színpadon még jobban fokozta a hangulatot, Jacoby Shaddix énekes igazán jó formában van, pedig az évek alatt két hangszalagműtéten is átesett, de speciális oktató segítségével a hangját formában tudta tartani. (Azon különös rockzenerajongók közé tartozom, akik nem szeretik a káromkodást, ezért szerintem Shaddix ebben kicsit azért visszafogottabb lehetett volna az este alatt.)

 

Tony Palermo most is hozta formáját, dobolása pontosságára nem lehetett panasz, Tobin Esperance basszusgitáron, Jerry Horton pedig gitáron tette oda magát. Új és régi dalok keverve hangzottak el, legújabb lemezükről, az Ego Tripről is eljátszottak öt számot.

 

Sőt, több feldolgozással is meglepték a közönséget, például a koncert egy pontján a Prodigy egyik klasszikusa a „Firesarter” is repertoárra került, ezzel megemlékezve Keith Flintről, az együttes néhány éve elhunyt frontemberéről. Mi több, a két együttes énekese egy szám erejéig közösen is színpadra lépett (lenti kép).

 

Igaz, félidőben a buli kicsit ellaposodott, de ebben vélhetően volt némi szándékosság, mivel a közönség annyira tombolt, hogy illett őket valahogyan lecsillapítani. Természetesen sok ismert sláger is elhangzott, a legvégén a legismertebb, amit mindenki várt, a „Last Resort” című számuk.

Biztosan állíthatom, még, ha utazni is kell és épp nem a legjobb a közlekedés (sajnos hétköznap a koncert vége után visszafelé már nem megy Budapestre sem vonat, sem busz és ez láthatóan sok rajongónak okozott problémát), ennek ellenére minden zenekedvelőnek igazán megéri elmenni idén nyáron legalább egyszer és megnézni, milyen egy eget rengető buli a Gyárkertben.