Főkép

Ugyan az együttes magát ethno projektként határozza meg, szerintem ennél többről, másról van szó. Az ethno nálam népzenét jelent, és abban igazuk van a hölgyeknek, hogy zenéjük alapja a baskír népzene, de ezt csupán mint távoli kiindulási pontot vegyük figyelembe, mert a végeredmény, amit az idén megjelent első lemezükön hallok, az inkább popos világzene, időnként meglepő gyöngyszemekkel.

 

Zemfira Rashitova, a kvintett vezetője ezt mondta a zenéjükről: „A bemutatkozó albummal baskír népzenéink és népdalaink minden szépségét új hangzásban kívánjuk megmutatni, anélkül, hogy elveszne a dalok és dallamok színessége, gazdagsága, eredetisége. Számunkra érdekes volt különböző zeneszerzőkkel együttműködni, és teljesen váratlan stílusokkal dolgozni. Az albumon hallható a hagyományos ozone kui (húzott dallam) és a népdallamra stilizált rap feldolgozása, valamint az elektronikus zene különféle stílusai.”

 

Teljesen igaz a mondás, nagyon sokszínű lett az album, amelyen békésen megfér egymás mellett a hagyományőrző „Бала ҡарға”, és a modern, rappelős „Алты егет”. Nekem legjobban a „Йүккәкүр генәйем” című szám tetszett, mert ebben érzem leginkább ihletettnek a régi-új ötvözetét. A hagyományos hangszerek adnak egyfajta archaikus színezetet, miközben az elektronika és a ritmus a modern tánczenék hangulatát biztosítják, az ének meg valahol a kettő között helyezkedik el. Másik kedvencem a „Ҡара тауыҡ” (lásd második videó), ahol szintén jól sikerült a két világ összepászítása, és nem utolsó sorban tele van élettel. Harmadik favoritként az utolsó tételt (Торналар) nevezem meg, a gazdag hangszerelés miatt. Nem tudom milyen lehet az eredeti, de abban biztos vagyok, hogy ez a jobb. Szívesen megnézném az öt hölgyet élőben, táncosokkal, és megfelelő színpadi látvánnyal kiegészítve, mert biztos vagyok benne, hogy emlékezetes este lenne.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Алты егет, Ҡара тауыҡ, Торналар

2023-ben megjelent album (Yummy Music)

Weboldal: https://vk.com/hazina_project

 

 

A zenekar tagjai:

Zemfira Rashitova – kurai, torokéneklés, projektmenedzser

Nurly Zalia – ének, kubyz

Zalia Ganiatullina – kyl-kubyz

Nailya Biktimirova - kyl-kubyz prima

Gulnaz Nafikova – dumbyra

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Алты егет
  2. Бала ҡарға
  3. Ишбирҙе ҡасҡын
  4. Йүккәкүр генәйем
  5. Ҡара тауыҡ
  6. Ҡуңыр буға
  7. Мөғлифә
  8. Наза
  9. Таштағы рундар
  10. Торналар